Nagyvilág

Nyíltan meleg az izraeli parlament újonnan választott házelnöke

Amir Ohana
Amir Ohana (balra), párja, Alon Haddad és gyermekeik. / Fotó: AmirOhana@Twitter

 

A Kneszet, azaz az izraeli parlament nemrég új házelnököt választott Amir Ohana személyében. Ohana Netanjáhú miniszterelnökhöz hűséges, a Likud párt tagja. És nyíltan vállalja, hogy meleg. Párjával, Alonnal két gyermeket nevelnek. Családja akkor is ott volt a parlamentben, amikor elmondta a székfoglaló beszédét mint házelnök.

Ő volt Izrael első nyíltan meleg minisztere is, amikor 2019-ben megkapta az igazságügyminiszteri posztot – írja a Times of Israel. Beszédében megköszönte szüleinek a támogatást, amiért elfogadják úgy, ahogy van. Párjának is megköszönte az együtt töltött 18 évet.

Netanjáhú minden idők legvallásosabb kormányát vezeti idéntől, koalíciójában ugyanis több szélsőjobbos, nyíltan LMBTQ-ellenes párt is helyet kapott. Ennek ellenére a miniszterelnök többször is megígérte, hogy nem fogja hagyni, hogy a korábban kivívott LMBTQ-jogok csorbuljanak.

Ohana megválasztását persze nem nézték jó szemmel a szélsőjobboldali pártok, de bizonyos vallási vezetők is alaposan kikeltek magukból. Slomo Amar, Izrael korábbi főrabbija úgy reagált: „Isten könyörüljön rajtunk”. Amar korábban is tett már durván LMBTQ-ellenes kijelentéseket, például „vadállatoknak” titulálta a közösség tagjait.

„Borzalmas ilyesmit hallani. Elviselhetetlen. Magasztosnak tartott pozíciókba nevezik ki őket. Elvesztették minden szégyenérzetüket” – mondta egy előadásán Ohana kinevezésére utalva. Meir Mazuz rabbi szerint Ohanát „megfertőzte egy betegség” és a 2021-es meron-hegyi tömegkatasztrófát is a melegek hibájának tartja.

Ugyanakkor nem minden vallásos vezető gondolkodik így, a brit főrabbi, Ephraim Mirvis úgy reagált az Ohanát ért támadásokra, hogy az LMBTQ zsidókat is megilleti a szeretet és a tisztelet:„Szeresd embertársadat, mint önmagadat, én vagyok az Isten. Rabbi Akiva azt mondta erről a micváról: Ez a Tóra egy nagyszerű alapelve.” – idézi a Jerusalem Post. Isten minden embert a saját képére teremtett, és nekünk is így kell tekintenünk minden egyes emberre – tette hozzá a brit rabbi.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin