Nagyvilág

Letartóztatták a jeruzsálemi pride felvonulást fenyegető férfit

 

A múlt héten a Jerusalem Open House for Pride and Tolerance szervezet jelentette, hogy fenyegető üzenetet kaptak a június 1-én tartott pride felvonulás előtt. Ebben az ismeretlen azt írta, reméli, az eseményen jelen lesz az a férfi is, aki 2015-ben meggyilkolta a felvonuláson a 15 éves Shira Bankit, és „befejezi a munkát, amit elkezdett”.

Ugyanez a személy az elmúlt években többször is küldött hasonló fenyegetéseket a szervezőknek, akik most feljelentést tettek a rendőrségen. A 37 éves férfit a rendőrség letartóztatta, és távolságtartási végzés ellenében engedték szabadon – ez alapján egész évben távol kell tartania magát a pride rendezvényektől.

A tapasztalatok azonban azt mutatják, a tragédiákat ennyi nem tudja megakadályozni. 2005-ben a mélyen vallásos Yishai Schlissel egy konyhakéssel támadt a felvonulókra. Három személyt megsebesített, a rendőrségnek pedig azt mondta, azért ment a rendezvényre, hogy Isten nevében gyilkoljon. Három rendbeli gyilkossági kísérlet miatt 12 év börtönbüntetést kapott, majd 2015-ben szabadon engedték. Pár héttel később megjelent az esedékes jeruzsálemi pride felvonuláson, és halálra késelt egy fiatal lányt, öt másik személyt pedig megsebesített.

Yonatan Welfer, a felvonulást szervező egyesület elnöke megköszönte rendőrség gyors intézkedését, és örül annak, hogy a hatóságok komolyan veszik a felvonulók biztonságát veszélyeztető fenyegetéseket. Welfer szerint szomorú, hogy az LMBTQ közösség elleni erőszak és uszítás nyilvános legitimálása nemcsak még mindig létezik, de fokozódik is.

Ahogy az a The Jerusalem Post tudósításából kiderül, a helyzettel már a Knesszet közbiztonsági bizottsága is foglalkozik. Emuna Klein Barnoy, a pride szervezet egyik vezetője a múlt héten számolt be arról a bizottság rendkívüli ülésén, hogy napi szinten már több tucat LMBTQ-ellenes incidensről érkezik jelentés. „Az egész városban jelen lévő erőszakot látunk. Elárasztanak minket a bejelentések. Az Open House szervezethez érkező bejelentések napi 14-ről napi 20-25 esetre emelkedtek. Összeomlunk a terhelés alatt, amelyet az a vészhelyzet okoz, amelybe a jelenlegi kormány miatt került a közösségünk.”

Tavaly decemberben a Netanjahu vezette kormánykoalíció tagja, a Noam párt vezetője, Avi Maoz azt nyilatkozta, hogy gondoskodni fog arról, hogy a felvonulást betiltsák. Válaszul a Jerusalem Open House for Pride and Tolerance támogató kampányt indított azzal, hogy az adományok után köszönőlevelet küldenek Maoz számára. Egy hónap alatt a szervezet több mint százezer sékel, átszámítva több mint 9 millió forintnyi adományt kapott – ezt az összeget levélben köszönték meg Maoznak, akit egyúttal hivatalosan is meghívtak a pride-ra.

Június 1-én a felvonulás nyitja a helyi a pride hónap eseményeit. Ez lesz a 21. év, hogy a menetet az izraeli fővárosban halad – felvonulást minden évben számos fenyegetés éri, és fokozott biztonsági intézkedések mellett zajlik.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin