Nagyvilág

Nembináris személyigazolvány bevezetését tervezi a dél-afrikai kormány

Születésekor a Dél-afrikai Köztársaság minden állampolgára kap egy személyigazolványt, rajta 13 jegyű személyi számmal, amely több fontos információt tartalmaz. Többek között az illető születési dátumát és nemét. A kártya és a számsor elengedhetetlen ahhoz, hogy az ember szavazzon, útlevelet igényeljen, vagy például bankszámlát nyisson.

A nem megjelölésére eddig két lehetőség volt: férfi és nő. Ám a belügyminisztérium egyeztetésbe kezdett LMBTQ-szervezetekkel annak érdekében, hogy egy harmadik lehetőséget is bevezessen mindazoknak, akik magukat nembinárisként, tehát egyik nemhez sem tartozóként azonosítják. A közel 60 millió lakosú országban e csoport jelenleg több, mint félmillió embert takar.

Egy 2020 decemberében közzétett dokumentum szerint a kormány elkötelezett annak érdekében, hogy mindenki rendelkezzen személyigazolvánnyal és a megfelelő módon legyen dokumentálva. A nembináris opció elsősorban a nembináris, a transznemű és interszex emberek felé tett gesztus – hangsúlyozza Sihle Mthiyane, a minisztérium illetékes főosztályának vezetője.

A Dél-afrikai Köztársaság az LMBTQ-jogok területén egyértelműen vezető ország a kontinensen. Azonos nemű párok – Afrika összes országa közül egyedül itt – 2006 óta házasodhatnak és az LMBTQ-emberek nemi identitásukat és szexuális orientációjukat nyíltan vállalva szolgálhatnak a seregben.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin