Sport

A londoni maratonra először lehet nembinárisként jelentkezni

londoni maraton
Futók a londoni maratonon / Fotó: Julian Mason, Flickr. CC-BY-2.0

 

A 2023-as londoni maratonon először lesz lehetősége a futóknak a jelentkezéskor a nem megjelölésénél kiválasztani a nembináris kategóriát.

Ez a lehetőség azonban nem áll az elit versenyzők, valamint azok rendelkezésére, akik a Championship vagy a Good For Age kategóriákban versenyeznek.  A Championship kategóriában a Brit Maratonbajnokságon részt vevő versenyzők futnak, míg a Good For Age kategóriában meghatározott, életkor szerinti kvalifikációs idők vannak. Mindhárom esetben a Nemzetközi Atlétikai Szövetség szabályai érvényesülnek, ahol egyelőre nem megengedett a nembináris opció választása.

A londoni maratonra többféleképp lehet jelentkezni, az általános, sorsolásos alapú jelentkezés mellett jótékonysági helyekre is lehet pályázni. Ennek feltétele, hogy bizonyos összeget kell a jelentkezőnek felhajtania jótékonysági célra, hogy kvalifikálhasson a versenyre. Mindkét esetben lehetőség van a nem rublikában a nembináris opciót választania a futónak. A jelentkezés október 1-től indul.

A szervezők alapos tanácskozás és konzultációk sora után döntöttek a lehetőség megadása mellett. Elmondásuk szerint szeretnék, ha a 2023-as rendezvény az „eddigi legsokszínűbb, legméltányosabb és leginkluzívabb” lenne.

Hugh Brasher rendezvényszervező szerint tisztában vannak azzal, hogy még sokat kell e téren fejlődniük, de úgy véli, az ilyen változtatások megmutatják, hogy elkötelezték magukat amellett, hogy a londoni maraton mindenki számára hozzáférhető legyen. Ezen felül a szervezők különleges szabályokat vezetnek be a segítségre szoruló mozgáskorlátozott versenyzők, az állapotos vagy szülés után lévő versenyzők, valamint a virtuális maratonon futók részére.

Az idei londoni maraton utolsó 250 méteres szakaszát ezen felül „Rainbow Row”-nak (Szivárványsor) nevezték el. A queer közösség tagjai buzdítják majd a résztvevőket egy queer karneválon, mintegy 9 kilométerrel a verseny vége előtt. Ezzel szeretnék motiválni a versenyzőket az utolsó néhány kilométeren.

A sport világában mindmáig vegyesen kezelik az egyes szervezetek az LMBTQ-közösséghez tartozó sportolók jogait és lehetőségeit. A Bokszvilágtanács például nem engedélyezi a transznemű sportolók részvételét, az amerikai úszószövetség pedig speciális szabályokat vezetett be.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin