Nagyvilág

Nem a házasság kérdése a legfontosabb a lengyel LMBTQ szervezetek szerint

47 LMBTQ szervezet képviselői találkoztak az alakuló lengyel kormány képviselőivel. Fotó: Bart Staszewski, X (Twitter)

Miután Lengyelországban várhatóan az ellenzéki koalíció fog kormányt alakítani, a helyi LMBTQ közösség felvetette a legégetőbb problémákat a képviselőknek – írja a tvn24.

47 LMBTQ szervezet képviseletében aktivisták találkoztak a koalíciót alkotó pártok küldöttjeivel és átadtak nekik egy „elsősegélycsomagnak” nevezett listát, melyben a queer közösséget érintő, legsürgősebben megoldandó kérdések szerepelnek. A szervezetek többek között azt szeretnék, hogy alakítsák át a büntetőtörvénykönyvet, legyen büntethető a gyűlöletbeszéd, tegyék semlegessé a közmédiát és szüntessék meg a gyűlöletet terjesztő szervezetek finanszírozását.

„Meglepődtünk, hogy hajlandóak voltak meghallgatni minket” – mondta Bart Staszewski, a BASTA Alapítvány elnöke. Először fordult elő, hogy az alakuló kormány képviselői találkoztak queer aktivistákkal.

A pártok képviselői pozitívan reagáltak az „elsősegélycsomagra”. Barbara Nowacka, a Lengyel Kezdeményezés párttól kijelentette, hogy „az LMBT közösséggel szembeni hegemóniának, gyűlöletnek és megvetésnek azonnal véget kell vetni”.

Nem a házasság kérdése most a legfontosabb

A sürgősségi csomagban nem szerepelt az egyenlő házasság vagy a regisztrált élettársi kapcsolat, annak ellenére, hogy történelmi csúcson van az országban a társadalmi támogatottsága. „Nagyon komolyan mondták [a küldöttek], hogy amíg Lengyelország nem hagyja abba a sértettség, a gyűlölet és a fóbiák kiaknázását, addig az élettársi kapcsolat megléte nem jelent számukra semmit”nyilatkozta Nowacka egy másik interjúban.

A képviselőnő szerint pusztán büntetéssel nem lehet eredményeket elérni, sokkal fontosabb az oktatás, az érzékenyítés. „Szükség lesz a rendőrség, a tanárok képzésére, az iskolák, az állambiztonsági szervek, a helyi hatóságok érzékenyítésére, hogy megnyugodjanak, hogy fejlődni tudjanak. Hogy biztonságérzetet adjunk nekik” – tette hozzá.

Katarzyna Karpa-Swiderek, a Lengyelország 2050 képviselője egyetértett azzal, hogy a gyűlöletbeszédnek véget kell vetni, méghozzá azonnal. A lengyel állami televízióban ugyanis most is zajlik a gyűlöletkampány az LMBTQ emberek ellen és iskolaigazgatókat jelentenek fel LMBTQ események szervezése miatt.

Staszewski szerint most ezekre a problémákra kell koncentrálniuk, de ez nem jelenti azt, hogy feladnák a harcot az egyenlő házasságért, amivel több baloldali párt is kampányolt. A civil szervezetek azt szeretnék, hogy a queer emberek biztonságban legyenek és biztonságban is érezzék magukat, csak utána jöhet az LMBTQ jogok kiszélesítésének következő lépcsője.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin