Egészség

Mit tehetünk a koronavírus idején a lelki egészségünkért?

A koronavírus helyzetre való tekintettel a Háttér Társaság összegyűjtött több hasznos gyakorlati tippet arról, mit tehetünk ilyenkor a lelki egészségünkért, valamint megtudható, mely szolgáltatásai elérhetőek a továbbiakban is. A tájékoztatót változtatás nélkül közöljük.

A jelenlegi helyzetben sok embert (ha nem mindenkit) elkezdett foglalkoztatni a testi egészsége. De a vírus jelenléte által kiváltott érzések a mentális egészségünkre is hatással lehetnek. Rengeteg információ és hatás ér minket, szinte lehetetlen elkerülni az ezzel kapcsolatos híreket, amelyeknek nehéz nem a befolyásuk alá kerülni. 

Még ha úgy is érezzük, hogy a sok információ eláraszt minket, nem jó taktika figyelmen kívül hagyni minden koronavírussal kapcsolatos hírt. Érdemes megtalálni az egyensúlyt. Ehhez az első lépés kiválasztani, hogy milyen forrásokból tájékozódunk, mi  az a mennyiség, amennyit olvasva úgy érezzük, hogy kellően naprakészek vagyunk, de nem temet minket maga alá az információ mennyisége. Tegyünk rendet a közösségi média felületeken is: gondoljuk át, melyek azok az oldalak, kik azok az ismerőseink, akik túl sok mindent osztanak meg a vírussal kapcsolatban. Rendben van kikapcsolni az értesítéseket is, ha úgy érezzük, erre van szükségünk. A túl sok hír olvasása szorongáshoz, sőt akár pánikreakciókhoz is vezethet, ezért figyeljünk oda magunkra!

Az otthoni munka is sokak számára jelenthet kihívást. Az, hogy naponta elmegyünk dolgozni vagy iskolába, találkozunk a kollégáinkkal, barátokkal, vannak kötelező programjaink, feladataink, ad egy keretet a napjainknak. A napi rutin, a keretek megléte kiszámíthatóságot ad, ez pedig biztonságérzetet. Előfordulhat, hogy hirtelen olyan helyzetben találjuk magunkat, hogy nincsenek meg ezek a keretek, amelyekhez eddig igazítottuk a napunkat. Elsőre ez remekül hangzik, hiszen úgy érezhetjük, hogy hirtelen sokkal több időnk lesz mindenre, kevesebb zavaró tényező lesz körülöttünk, de az, hogy hirtelen megszűnnek a szokásos keretek, ahhoz vezethet, hogy szétfolynak a napjaink, és egyatalán nem érezzük magunkat produktívnak.

 

A fotó illusztráció

 

Ezért fontos, hogy az otthon töltött napoknak is adjunk struktúrát, legyen meg a rutin a home-officeban is. A munka megtervezése mellett szakítsunk időt azokra a dolgokra is, amik kikapcsolnak: zenehallgatásra, olvasásra vagy bármilyen hobbinkra. Az, hogy nem megyünk közösségbe, nem kell, hogy azt jelentse, hogy teljesen elvágjuk magunkat a szociális kapcsolatoktól. Hívjuk fel hozzátartozóinkat, barátainkat, hiszen ezek a fontos kapcsolatok azok, amelyek a helyzettel kapcsolatban megélt stressz és nehéz érzések kezelésében is segíthetnek.

Mindenki másképp gondolkodik, és másképp éli meg ezt a helyzetet. Ha félelmet érzünk, negatív gondolataink vannak a helyzettel kapcsolatban, próbáljuk meg racionalizálni ezeket a gondolatokat. Azonosítsuk be azokat a gondolatokat, amelyek a legnagyobb félelmet keltik bennünk, és próbáljuk átkeretezni őket. Nézzük meg, mennyi a valóságtartalma egy gondolatnak, és mi az, ami azt bizonyítja, hogy nem reális, ezután pedig fogalmazzuk át őket. Hasznos lehet, ha le is írjuk őket. Amikor úgy érezzük, hogy a negatív gondolatok felülkerekednek, emlékeztessük magunkat arra, hogy hogyan kereteztük át őket. Érdemes kipróbálni valamilyen relaxációs technikát is, ezekhez találhatunk videókat az interneten.

Találjuk meg azokat a lehetőségeket, amelyek segítenek kiszakadni egy kicsit, keressünk dolgokat, amiket hasznosnak érzünk, vagy jó érzéssel töltenek el minket.

Íme pár javaslat:

  • részt venni egy online kurzuson, tanulni valami újat
  • régen halogatott könyvek elolvasása
  • filmnézés
  • naplóírás
  • önismereti munka
  • megtanulni egy új kézműves technikát
  • otthoni torna, jóga, testmozgás

Ha úgy érezzük, szükség van valakire, aki meghallgat minket akár a helyzet okozta rossz érzéseink miatt, akár valami egyéb problémánk miatt (hiszen attól, hogy koronavírus-járvány van, a többi lelki problémánk nem oldódik meg magától), a lelkisegély-vonalak továbbra is működnek, és a legtöbb pszichológus online próbálja meg folytatni a munkáját.

Ne féljünk segítséget kérni, és figyeljünk oda egymásra is, ismerjük fel, ha valakinek a környezetünkben támogatásra van szüksége!

 

A Háttér Társaság elérhető segítő szolgáltatásai:

Személyes Segítő Szolgálat 

Új kliensekkel az üléseket határozatlan ideig csak online kommunikációs csatornán áll módunkban megtartani.

A folyamatban lévő segítéseknél a segítő dönt, hogy online vagy személyesen halad tovább a folyamat.

További információ és bejelentkezés: http://hatter.hu/szemelyes

Információs és Lelkisegély Szolgálat

Operátoraink a megszokott időben fogadják a megkereséseket (18-23 óráig).

ingyenesen elérhető zöld szám mobilról és a legtöbb szolgáltatótól: 137-37

normál díjas vonalunk: +36 1 329 33 80;

SKYPE mindennap 18-23 óráig: „segelyvonal”;

Chat: http://chat.hatter.hu, hétfőn és szerdán 18-23 óráig;

Email: lelkisegely@hatter.hu.

További információ: http://hatter.hu/lelkisegely

HIV Segítő Szolgálat 

Segítő beszélgetéseket határozatlan ideig csak online kommunikációs csatornán áll módunkban megtartani.

A szűrésre és gondozásba vételre kísérés átmenetileg szünetel.

További információ és bejelentkezés: http://hatter.hu/hiv/hiv-segito-szolgalat

HIV-Vonal 

Zavartalanul működik továbbra is.

A HIV-vonal elérhető:

minden nap 6-22 óraig, a +36 (1) 6 333 455, budapesti vonalas tarifával elérhető telefonszámon;

e-mailben a hivvonal@hatter.hu címen.

További információ: http://hatter.hu/hiv/hiv-vonal

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin