Lifestyle

Mióta ciki a férfismink?

A sminkelést az átlagember a nőiességgel, a női léttel köti össze. Azonban ha megvizsgáljuk a jelenség történelmi hátterét, hamar kiderülhet számunkra, hogy ez korántsem volt mindig így. Kicsit elkalandozunk a férfi sminkelés történelmében.

Már az ősember is sminkelt

A Bristoli Egyetem kutatásai szerint a neandervölgyi férfiak már 50 000 évvel ezelőtt is viseltek festéket, hogy ezzel is a férfiasságukat hangsúlyozzák. Ha végigtekintünk a történelem ködös évszázadain, láthatjuk, hogy időszámításunk előtt 4000-től egészen a 18. századig a férfiak napi szinten viseltek sminket, és ez mit sem csorbított férfiúi büszkeségükön, sőt.

Ókor, mágia, smink

A Neander-völgyiekhez hasonlóan az egyiptomi férfiak is sminkeltek; hatalmas mandulavágású, erősen hangsúlyozott szemeket festettek maguknak csakúgy, mint a nők. A smink nem csupán esztétikai hóbort volt: gyakran alkalmaztak arcfestést gyógyászati és mágikus célokra is. Az ókori egyiptomiak hatalmas inspirációt adtak a hiú rómaiaknak, akik több elemét is átvették az egyiptomi férfi arcfestésnek. További feljegyzések időszámításunk előtt 3000-ből, Kína és Japán területeiről származnak. Itt például a férfiak speciális körömfestést alkalmaztak, ezzel is kifejezve a társadalomban betöltött szerepüket.

 

 

Veszélyes púder

Erzsébet uralkodása idején Angliában a férfi szépségápolás hatalmas népszerűségnek örvendett, beleértve ebbe a férfi sminkelést is. Ahogy a szemfestés volt az egyiptomiak nagy kedvence, úgy vált népszerűvé Erzsébet idejében a sápadt, alabástrom-szerű bőr kialakítása az arcon. Az úri megjelenés azonban nagy áldozatokkal járt. A tökéletes sápadt arcszínt ugyanis csak ólommal kevert festékkel tudták elérni, és ez sokszor vezetett korai mérgezéses halálhoz.

Csak prostituáltak és férfiszínészek

Bár a férfi arcfestés továbbra is divatban maradt, I. Viktória királynő uralkodása idejében a smink, mint viselet meglehetősen a háttérbe szorult, ugyanis az uralkodónő az arcfestést mindenestül megvetette. Úgy találta, hogy a smink viselése vulgáris és tisztességtelen, így kinyilatkozta, hogy sminket csupán a prostituáltak viseljenek. A szigorú szabály ereje alól a kor férfiszínészei találtak egyedül kibúvót, hiszen női színészek nem léteztek és a ruhák mellett csupán a smink különböztette meg a karaktereket egymástól a színpadon.

A smink és az ördög

Viktória királynő mellett az egyház is tett róla, hogy a sminkelés a háttérbe szoruljon. Úgy vélték, és hangoztatták is, hogy a férfiak nevetségessé teszik magukat azzal, ha festéket kennek arcukra, és állították, hogy a sminkelés egyet jelent az ördöggel való lepaktálással. A stigma, amely a viktoriánus időszakban billogként villogott a sminket viselő férfiak homlokán, később még tovább mélyült, hisz a smink a nőiességet és a hiúságot szimbolizálta a kor embere számára. Tehát aki sminket viselt, azt vagy megvetendő homoszexuálisnak, vagy szimplán nevetségesnek bélyegezték. XVI. Lajos francia király idejében a férfiak sminkelés iránti vágyaikat legfőképpen a bíróságon rizsporos parókákban, és arcukra pingált szépségjegyekben élhették ki a leginkább. Ettől az időszaktól a mai napig számos tényező befolyásolta a kozmetikumok használatát: ahogy a homofóbia teret hódított, úgy lett egyre nagyobb a nyomás a sminkelni vágyó férfiakon.

 

 

Jön a mozi!

A fordulópontot a mozi megszületése jelentette. Clark Gable feltűnésével arra ösztönözte a fiatalabb generációt, hogy igen, adjon külsejére és foglalkozzon magával. Később Elvis Presley és John Travolta nagyon ritkán jelentek meg képernyőn az ikonikus frizurájuk nélkül. A 20. század végén a sminkelt férfiak már rendkívül népszerűek voltak. A főszerep ezúttal a rocksztároké és művészeké volt; ekkor hódította meg a szíveket a markánsan festett arcú Steven Tyler, David Bowie és Prince.

Új fénykor a férfi sminkben – és ápoltságban

A szépségipar pedig hamar rákapott a kibontakozó trendre és kifejezetten férfi-specifikus márkákat hoztak létre.  A közelmúltban pedig elterjedtek a metroszexuális trendek is, melyek nem jelentek mást, minthogy a férfiak egyre büszkébbek ápolt megjelenésükre és nem félnek ezt kimutatni.

 

 

Olyan világban élünk, ahol hatalmas jelentősége van a megjelenésnek, ezért van, hogy a századok súlya alatt háttérbe szoruló férfi sminkelés ismét fénykorát éli. A divat is mindinkább nyitott a változásokra: számos androgün modellt alkalmaznak, a különbségek elmosódni a látszanak, és a szépségipar ismét teljes elánnal nyit a férfiak felé.

Ám nem csak a sminkeléssel és a drága ruhákkal lehetünk ápoltak. A megfelelő arcápolással, a helyes borotválkozással és a tökéletes parfüm megtalálásával már rengeteget tehetünk azért, hogy a társadalom előtt egy ápolt, jó külsejű, magára adó férfiként tűnjünk fel. Egyet jól jegyezzünk meg: az ápoltság sose szégyen!

 

Répási Éva

 

Férfinapok a Marionnaudban!

Május 3. és 6. között, csütörtöktől vasárnapig megéri benézni a Mammut 2 földszintjén található Marionnaudban, ahol a négy napon férfinapokat fognak tartani.

Az eseményen a Shiseido és Clarins fog bőrápolási tanácsot adni, termékeikre 20 százalékos kedvezmény jár majd, illetve szombaton 11 órától jelen lesz egy borbély is, aki egy modell segítségével a helyes borotválkozás előtti-utáni bőrápolást mutatja be az érdeklődőknek.

És ami a legjobb: lesz ajándék is! Mercedes-Benz, Dolce & Gabbana, Issey Miyake, Kenzo illetve Azzaro férfi illatok vásárlásánál a fizetéskor meglepetést is kapsz.

Emellett a Marionnaud Men márkacsalád tagjai egész héten, május 2-től május 6-ig 30 százalékos kedvezménnyel vásárolhatók meg.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin