Kultúra

Michael Bublé: „Összetörnék, ha a gyermekeim úgy éreznék, nem mondhatják el, ha melegek”

fotók: michaelbuble.com

 

Elfogadta egy meleg férfi kulcsait, félreérthetően majszolt egy hatalmas kukoricát és több LMBTQ-ikonnal is dalolt már együtt: Michael Bublé a melegek egy kifejezetten kedvelt előadója, róla sem egyszer hitték már, hogy a saját neméhez vonzódik. A többszörös Grammy- és Juno-díjas művész kilenc év után, jövő februárban tér vissza Budapestre, a magyar rajongók legnagyobb örömére.

Michael Bublé bár kanadai származású, mégis a klasszikus amerikai, főként romantikus dzsessz dalairól ismert. Nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Ausztráliában, Nagy-Britanniában és saját hazájában is a top 10 zenei album közé választották korábban 2003-as, saját nevével fémjelzett lemezét. A nemzetközi siker azután következett, hogy 2000-ben az akkori kanadai miniszterelnök, Brian Mulroney lányának, Caroline-nak az esküvőjén énekelt. Mulroney mutatta be őt David Fosternek, akinek kapcsolatain keresztül egyenes út vezetett első lemezszerződéséhez.

A már említett, 2003-as albumon számos örökzöld slágert dolgozott fel, köztük a különböző sorozatokban, például a 2000-es évek nagy sikerű szériájában, a Bűbájos boszorkákban is szereplő Fever című számot, vagy a Moondance, a The Way You Look Tonight és a For Once In My Life című dalokat. Bublé nemcsak a hölgyek, de az LMBTQ-közösség tagjainak szívét is hamar elnyerte, hiszen zenei munkássága mellett rendszeresen hangot ad az elfogadás fontosságának. Nyitott gondolkodását nagyban köszönheti közvetett személyes érintettségének, nagybátyja ugyanis 40 évig élt együtt egy másik férfival. Ezen kívül szülei is haladó szellemiségben nevelték.

 

 

“Emlékszem, apám azt mondta, ilyen a természet. Egy férfi szerethet egy férfit, egy nő pedig egy nőt. Ez egyszerűen csak megtörténik az emberekkel, ez nem más, mint tudomány. A természetben is megesik, szinte minden állattal. Apjaként két fiúnak, akiket jobban szeretek, mint magamat bármikor is tudnám, elmondani nem tudom, mennyire összetörnék, ha a gyermekeim úgy éreznék, nem mondhatják el, ha melegek, vagy ha bárhogy máshogyan éreznek. Én nem állnék hozzájuk másképp, csakis szeretettel. Annyira szeretem őket, azt akarom, hogy boldogok legyenek. Életem célja, hogy gyönyörű, gondtalan és életvidám embereket neveljek belőlük, akármilyennek is szánta őket a sors. Rosszul vagyok, amikor meghallom, hogy néhányan választásról beszélnek. Milyen választás? Mi a fenéről beszélnek? Nem tudod megválasztani, hogy kit szeretsz. Ez nem választás, ez genetika” – fejtette ki egy évekkel ezelőtti interjúban.

Kevesen tudják róla, de az első igazi nagy rajongója is egy meleg férfi volt. Amikor 22 évvel ezelőtt, karrierjének hajnalán fellépett a New York-i Blue Note dzsesszklubban, nagyon jó barátságot kötött egy bizonyos Johnny-val, aki egyfajta hidat teremtett Bublé és az LMBTQ-közösség között. A férfival és a meleg szubkultúrával az énekes a mai napig is meglehetősen közeli viszonyban van: beleáll civil kezdeményezésekbe, anyagilag is támogatja az LMBTQ-ügyeket, valamint nyíltan kiáll az elfogadás és a tolerancia mellett.

 

Bár saját bevallása szerint neki csapnivaló az úgynevezett „meleg radarja”, őróla nem egyszer gondolták azt, hogy a saját neméhez vonzódik. Virális felvételként terjedt például az interneten, amikor félreérthető módon majszolt egy hatalmas kukoricát, pedig csak keresztfiának segített a szalvétákkal, miközben a saját csemegéjéről csöpögni kezdett a vaj, ő pedig a szájához kapta azt. Egy koncertje alkalmával fallikusnak nevezte a színpadot, amely egy péniszre hasonlított, majd egy meleg rajongójának kulcsait is magához vette, miután a férfi feldobta neki a deszkákra. Még saját felesége, az énekesnőként és modellként tevékenykedő Luisana Lopilato is először azt gondolta róla, hogy a saját neméhez vonzódik. Mi több, úgy hitte, hogy Bublé egy barátját szemelte ki magának. Végül igaz szerelem lett az övék, amelyből két gyönyörű gyermek született.

 

 

„Igazság szerint nem hiszem, hogy valaha is képes lettem volna annyit adni a meleg közösségnek, mint amennyit ők adtak nekem. Egy veszélyes világban élünk, és ha nem állsz ki az intolerancia ellen, akkor te magad is támogatod azt. Tudom, sokan attól félnek, hogyha nyíltan ki mernek állni, akkor rajongókat veszítenek. Én azonban azt szeretném, hogyha majd a gyermekeim felnőnek és elolvassák a nyilatkozataimat, akkor büszkék legyenek rám, hogy az apjuk a jó oldalon állt.”

 

Michael Bublét te is láthatod élőben, amikor 2023. február 8-án fellép az MVM Dome csarnokban.

 

Máthé Bence

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin