Utazás

Menekülj a szürke tél elől a szivárványos Spanyolországba!

Nemcsak a nappalok rövidebbek, az idő is egyre hűvösebb és ködösebb, ezért nem csodálkoznánk, ha benned is feléledne a tavasz iránti olthatatlan vágy. Azt még sajnos nem tudjuk megoldani, hogy előreugorjunk az időben több hónapot, arra viszont van egy nagyon jó tippünk, hova érdemes menned, ha napsütötte, LMBTQ-barát, és természetesen megfizethető helyen szeretnéd átvészelni a szürke december-januárt. Ezúttal Spanyolország két fantasztikus szigetére invitálunk.

Az egyik általunk ajánlott sziget a Kanári-szigetcsoport legnagyobb tagja, Tenerife, ami varázslatos földrajzi adottságaival az év bármely napján elkápráztatja a turistákat. Nem árt mindjárt megjegyezni, hogy a decemberi átlaghőmérséklet 20 Celsius-fok, ami azt jelenti, hogy délben akár 25 fok is lehet. Esővel csak elvétve találkozni a téli hónapokban, a víz hőmérséklete pedig körülbelül 20 fok. Itt nem akármilyen tengerparttal találkozhatsz: mivel egy vulkanikus térségről van szó, a tűzokádóknak köszönhetően fekete homokos partja is van Tenerifének.

 

Tenerife

 

És ha már a vulkánok kerültek szóba: itt található a világ harmadik legnagyobb vulkánja, a Teide, ami egyben Spanyolország legmagasabb pontja is a maga 3718 méterével. A vulkán és környéke nemzeti park, a világörökség részét képezi. A sziget két részre osztható: az északi rész büszkélkedik azzal a vadregényes szépségű, hegyes tájjal, amelyet a túrázni vágyóknak ajánlunk, és amelynek központja Puerto de la Cruz.

A délebbi részek inkább a lustálkodós turistáknak szólnak. A Playa de las Americas térsége remek strandjairól, vendéglátó- és persze szórakozóhelyeiről híres. Meleg és LMBTQ helyekből is jócskán találni, ilyen például a Babylon Disco Pub, ami minden este 10 órától várja a bulizni vágyókat.

És ha már szóba kerültek az LMBTQ közösség szórakozási lehetőségei, merüljünk el egy picit a témában. Természetesen Tenerifének is megvan a saját pride-ja, amit egy kicsit másképp kell elképzelni, mint a többi nyugat-európai társát. Az ARN Culture & Business Pride ugyanis egy olyan többnapos esemény, ami nemcsak a bulizásról szól (persze, abból is kapunk eleget, 2019-ben például egy kétnapos zenei fesztiválon tombolhattak a résztvevők), hanem az edukációról, a kapcsolatépítésről is. A júniusban tartott eseményen olyan előadásokat, konferenciákat hallgathattunk meg, amelyek megismertetnek a világ leghíresebb LMBTQ személyeivel, megmutatják e társadalom sokszínűségét, és megtesznek mindent, hogy lebontsák az LMBTQ és heteró társadalmat elválasztó falakat, vagyis a tenerifei pride nemcsak az LMBTQ-társadalomnak szól, hanem a heteróknak is egy óriási és kihagyhatatlan buli, ahol mindenkit szívesen látnak.

Tenerifén túl is van persze élet, mármint ami a spanyol szigetvilágot illeti. A turisták körében szintén népszerűnek számító Lanzarote is megannyi lehetőséggel várja a pihenni, vagy éppen sportolni vágyókat (de erről picit később). A helyiek gyakran Conejerának, vagyis a Száz vulkán szigetének hívják a helyet, amiből már sejtheted, hogy nem akármilyen természeti szépségekkel találkozhatsz itt. A 300 tűzhányó mellett vannak itt még pálmaligetek, citrusültetvények, amit csak el tudsz képzelni. Természetesen aranyló homokú tengerpartból sincs hiány.

 

Lanzarote

 

Ahogy Tenerifén, úgy itt is irigylésre méltó az időjárás (főleg a magyarországihoz viszonyítva), a legmagasabb decemberi-januári hőmérséklet körülbelül 23 fok, este pedig 15 fokra hűl le a levegő. Esővel itt is találkozhatunk, de nem valószínű, hogy az esernyő lesz a legfontosabb társad az itt eltöltött idő alatt.

Ideje írnunk a nemrégiben megemlített sportolási lehetőségekről. A 2018-ban megrendezett többnapos Sport Island esemény célközönsége kifejezetten az LMBTQ emberek voltak, de az év bármely hónapjában járj itt, biztosan megtalálod a hozzád illő sportolási lehetőséget, hiszen bőven van miből válogatni, a golfozástól kezdve a búvárkodáson át egészen a triatlonozásig.

És ha már alaposan kifárasztottad magad a sportolásban, biztosan ennél is valamit. Szerencsére a Kanári-szigetek gasztronómiája nem marad le Spanyolország többi részétől. Konyhájukat több kultúra is megihlette, például a dél-amerikai népeké. A falatok mellé pedig innivaló is dukál: anélkül nem lehet elhagyni egyik szigetet sem, hogy ne kóstolnád meg a borukat, sőt, Lanzarotén még kraft söröket is kóstolhatsz.

Tenerife és Lanzarote Spanyolország két olyan szigete, a mely télen sem veszít a vonzerejéből egy jottányit sem, bámulatos szépségű helyei pedig legalább annyira várják az LMBTQ közösség tagjait, mint a heteroszexuálisokat.

Tegdes Péter

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin