Lifestyle

Menekülés Irakból – Két szerelmes meleg katona története

Nayyef Hrebid és Btoo Allami nem mindennapi pár. Éveken át szolgáltak az iraki hadseregben, ott ismerték meg egymást és ott estek szerelembe is. Közben végignézték, ahogy hazájuk darabokra szakad a háború pusztításában. Meleg katonaként pedig megsokszorozódtak nehézségeik. „Irakban melegként élni túlságosan nehéz. A család, a barátok, mindenki azt mondja, hogy a homoszexualitás betegség. Ha kiderül rólad, megkínoznak, vagy megölnek. Ahogy egyre szerelmesebbek lettünk, úgy éreztük, hogy nem maradhatunk” – mesélték Ellen DeGeneres népszerű beszélgetős műsorában.

A menekülés egyáltalán nem volt könnyű. Nayyefnek volt egyszerűbb dolga, a tengerészetnél tolmácsként dolgozva az amerikai bevándorlási hivatal gyorsan elfogadta menekültstátuszra vonatkozó kérvényét és letelepedési engedélyt kapott az országban. Párját azonban nem tudta magával vinni. Több, mint négy évet töltöttek külön, mire végül ismét együtt lehettek. Immár az Amerikai Egyesült Államokban, szabadon, titkolódzás nélkül.

A nyugati parti Seattle-be költöztek és itt élnek a mai napig. Iraki és más közel-keleti országokból érkező meleg fiatalok beilleszkedését segítik. Nemrég pedig törvényesen össze is házasodhattak. Beteljesült az álmuk. Nehézségek persze továbbra is vannak, hiszen otthont alapítani költséges feladat. Tisztában van ezzel Ellen DeGeneres is, aki egy 25 ezer dollárról szóló csekkel ajándékozta meg műsorában szerelmes párt.

Meghívásuk egybeesett azzal a hírrel, hogy az USA másfél héttel ezelőtt beiktatott elnöke, Donald J. Trump aláírt egy elnöki rendeletet, amelynek értelmében felfüggesztésre került a bevándorlási program. Ez jelenleg több ezer, a közel-keleti és környező (Irán, Irak, Líbia, Szomália, Szudán, Szíria Jemen) országból érkező LMBT-ember számára lehetetleníti el az Egyesült Államokba menekülés lehetőségét.

Ellen DeGeneres beszélgetése az iraki párral már YouTube-on is megtekinthető:

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin