Hírek

Melegség vádjával akasztottak fel egy férfit Iránban

A nemzetközi sajtó tudomására jutott, hogy január 10-én Iránban nyilvános akasztás keretében kivégeztek egy 31 éves férfit. A vád ellene két 15 éves fiatalember elrablása és megerőszakolása volt. Kérdés, hogy a férfi valóban pedofil volt-e, vagy így akarják a homoszexuálisok elleni előítéletet növelni.

A központilag irányított ISNA hírügynökség azt is megosztotta, hogy az esetre a délnyugat-iráni Kazeroon városában került sor és a férfit nem pedofília, hanem homoszexualitás vádjával végezték ki.

A fotó egy korábbi iráni akasztás során készült

Az Iránban uralkodó muszlim jogrend, a saría szerint a szexuális aktusban részt vevő férfiak közül az aktív felet 100 korbácsütéssel, a passzívat halálbüntetéssel kell sújtani. Mindazonáltal ha az aktív fél erőszakos magatartást tanusít, úgy rá halálbüntetés vár, míg a passzív partnert ártatlannak nyilvánítják.

Nemzetközi jogászok szerint az iráni igazságszolgáltatás ezesetben nem megfelelően járt el, hiszen emberrablás miatt 15 börtönbüntetés szabható ki és azon bűnelkövetők esetében, akik több bűntény elkövetése miatt is bűnösnek találtatnak, ott mindig az „enyhébb” büntetést kell először végrehajtani. Elméletileg tehát a 31 éves férfinak először le kellett volna töltenie a börtönbüntetését és csak azután kivégezni.

Nem gondoljuk, hogy méltányos volt az eljárás” – nyilatkozta Mehri Jafari iráni emberjogi ügyvéd. Véleménye szerint az LMBTQ közösségnek ki kell állnia és hangsúlyoznia, hogy itt nem egy meleg férfi, hanem egy pedofil férfi bűnéről van szó – a melegek nem pedofilok és nem rabolnak el embereket. Még akkor sem, ha a központi iráni kormány így szeretné beállítani az esetet.

Egy 2008-as adat szerint Iránban 1979 óta legalább 4-5 ezer meleget és leszbikust végeztek ki szexuális orientációjuk miatt.

Iránban először 2017-ben tartottak pride-ot – rendkívüli körülmények között:

https://humenonline.hu/megtartjak-elso-pride-jukat-az-iraniak/
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin