Sport

Meleg focisták, akik játszottak a Super Bowl döntőjében

fotó: Tim Mossholder on Unsplash

 

Néhány óra múlva (magyar idő szerint hajnali fél egykor) kezdődik az Egyesült Államok egyik nem hivatalos nemzeti ünnepe, a Super Bowl. Az amerikaifutball-bajnokság (NFL) döntőjét milliók nézik a tévében, a sporton túl az idei döntő egyik különlegessége, hogy hét év után a félidőben tartott, legendás halftime show-ban lép fel újra élőben Rihanna.

A hipermaszkulin sportág csúcsát jelentő NFL játékosai között eddig egyetlen akadt, aki aktív sportkarrierje során coming outolt: óriási szenzációnak számított, amikor tavaly nyáron Carl Nassib meglépte ezt. Az ő csapata azonban nincs a Super Bowl döntőjébe került két csapat között, idén a Kansas City Chiefs és a Philadelphia Eagles játszik egymás ellen.

A sportág történelmében több LMBTQ játékos is akadt, de eddig csak négy olyan játékosról tudni, aki játszott is a döntőben – azonban mindannyian csak a visszavonulásuk után coming outoltak. Ahogy azt az Outsports összegyűjtötte, közöttük ráadásul olyan is akad, aki a nyilvános előbújást közvetlenül nem is tette meg.

 

Jerry Smith

A 13 szezonon át, 1965-1977 között játszó Jerry Smith a visszavonulása idején még egy NFL-rekordot is tartott, majd 1986-ban egy újságírónak adott interjúban beszélt arról, hogy AIDS-beteg. A beszélgetést csak úgy vállalta, ha nem kerül szóba, hogyan kapta el a HIV vírusát. Orientációjáról több csapattársa is tudott, később a családtagjai előtt is coming outolt, egy időben pedig egy melegbár társtulajdonosa is volt.

Amikor a focit kezdte, a homoszexualitás akkora tabunak számított az amerikai fociban, hogy kortárs visszaemlékezők szerint esetében nemcsak a csapatából és a sportágból kellett volna távoznia, ha kiderül az orientációja, de jó eséllyel még az egyeteméről is elküldték volna. Erről, valamint a karrierjéről és a kettős életéről az NFL egy egyórás dokumentumfilmet is készített, ebből hét percnyi ide kattintva elérhető. Amikor két hónappal az interjú után meghalt, az Egyesült Államokban ő volt a profi sportolók közül az AIDS első áldozata.

 

Roy Simmons

Simmons profi karrierje 1979 és 1985 között tartott, és végig úgy érezte, hogy az orientációját titkolnia kell, mert az nem egyeztethető össze a liga férfias hírnevével. Emiatt egész életében küzdött az alkohollal és a drogokkal, miközben a sportkarrierrel jött lehetőséggel a családját akarta támogatni. Először a három öccsét költöztette magához a déli Georgia államból New Jersey-be, majd az édesanyját és más rokonokat is. Visszavonulása után, 1989-ben az egyik unokatestvére elkotyogta a barátnőjének, hogy a híres sportoló rokonnak férfi szeretői voltak. A megszégyenült Simmons San Franciscoba költözött, elszakadt a családjától, erősen drogozni kezdett, egy késelés során megsérült, és egy időre még hajléktalanná is vált.

1992-ben egy tévés talk show-ban coming outolt, 1997-ben pedig kiderült, hogy HIV fertőzött. Amikor 2006-ban – a szokások szerint – visszavonult játékosként az akkori döntőre két tiszteletjegyet kért az NFL-től, nem adtak neki. Ügyvédjével levélben fordultak a ligához annak kiderítése érdekében, hogy az orientációja vagy a HIV státusza miatt utasították-e el. Egy vallásos tévécsatorna állítása szerint Simmons a hite miatt erkölcstelennek tartotta az orientációját, a bátyja szerint azonban mindig is büszkén egy meleg, fekete férfinek vallotta magát. 57 éves korában, 2014-ben hunyt el New York-i lakásában.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Esera Tuaolo (@mraloha98)

Esera Tuaolo

Kilenc éven át, 1991-től volt a NFL játékosa Esera Tuaolo, aki még aktív időszaka alatt zenei karrierbe kezdett, amit visszavonulása után is folytatott. 2017-ben elindult a The Voice tehetségkutatóban, ahol beválasztották a műsorba, és a verseny feléig el is jutott.
A szamoai származású Tuaolo visszavonulása után, 2002-ben coming outolt az HBO Real Sports műsorában – ezzel még mindig csak a harmadik volt azon sportolók között, akik ezt vállalták. Jól jelzi, hogy húsz éve mennyire más idők jártak, hogy előbújása után egy másik NFL-játékos, Garrison Hearst még nyilvánosan homofób megjegyzéseket tett a hír hallatán. (Később aztán bocsánatot kért.)

A coming outja óta a sportágban tapasztalható homofóbia ellen küzd, határozottan kiáll az LMBTQ közösség mellett, egyetemeknek és cégeknek segít biztonságos környezetet teremteni a hallgatók és az alkalmazottak számára. 2006-ban megjelent önéletrajzi könyvében a neveltetése mellett kitér arra, hogy a szegénység, az orientációja és a focival kapcsolatos tapasztalatai hogyan formálták a személyiségét. Egy ikerpár édesapja, párjával nemrég jegyezték el egymást.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ryan O’Callaghan (@ocallaghanryan)

Ryan O’Callaghan

2006 és 2011 között volt az NFL játékosa Ryan O’Callaghan, aki a profi karrierjének második évében máris a Super Bowl döntőjében találta magát csapatával. Visszavonulása után, 2017-ben coming outolt, és az Outsportsnak adott interjújában arról beszélt, milyen nehéz volt számára az önelfogadás. Azt gondolta, melegként senki sem fogja elfogadni őt, és belenyugodott abba, hogy focikarrieje végén majd véget vet az életének. A fordulópontot az jelentette, amikor először a csapat pszichológusának, majd később a csapattársai és a családja előtt is előbújt, akik mindannyian támogatták. Ma már nyíltan beszél a coming outról és a küzdelmeiről, kiadta önéletrajzi könyvét, és alapítványával LMBTQ fiatalok számára biztosít ösztöndíjakat.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin