Itthon

Megszavazta a Parlament a szivárványcsaládok betiltását

135 igen és 55 nem, valamint 5 tartózkodás mellett a magyar országgyűlés Fidesz-KDNP többsége, valamint a Mi Hazánk Mozgalom független képviselői megszavazták a Polgári Törvénykönyv örökbefogadással kapcsolatos részének módosítását. Hatálybalépése három hónap múlva, tavasz elején várható.

 

 

Mint arról mi is beszámoltunk, a magyar kormány november tizedikén, kedden este – néhány órával a felhatalmazási törvény megszavazása után – benyújtott egy tervezetet az egyes igazságügyi tárgyú törvények módosításáról.

A módosított törvénynek köszönhetően az azonos nemű pároknak semmi esélyük nem marad, hogy örökbefogadás útján gyerekük legyen és családot alapítsanak.

A törvény elfogadott szövege:

„(1) Gyermeket – a rokonok és a szülő házastársa általi örökbefogadás, valamint a (4) bekezdésben foglalt eset kivételével – csak házastársak fogadhatnak örökbe. Örökbefogadó az a huszonötödik életévét betöltött, cselekvőképes személy lehet, aki a gyermeknél legalább tizenhat évvel, legfeljebb negyvenöt évvel idősebb, és személyisége, körülményei alapján alkalmas a gyermek örökbefogadására. Három év feletti gyermek örökbefogadása iránti kérelem benyújtása esetén az örökbefogadás a gyermek érdekében abban az esetben is engedélyezhető, ha az örökbefogadó szülő és a gyermek között legfeljebb ötven év a korkülönbség. Rokoni vagy házastársi örökbefogadás esetén a korkülönbségtől el kell tekinteni.”

(2) A Ptk. 4:121. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Kivételesen – törvényben meghatározott, különös méltánylást érdemlő esetben és kormányrendeletben meghatározott eljárás lefolytatásával –, az ott szabályozott egyedül örökbe fogadni szándékozó személy örökbefogadásra való alkalmassága is megállapítható.”

Ne legyenek illúzióink, a negyedik bekezdésben szereplő “különös méltánylást érdemlő eset” nem a szivárványcsaládokat segítő kiegészítés, ha Novák Katalin személyesen dönt a kérelmezőkről.

A benyújtott tervezet ellen számos civil szervezet tiltakozott, valamint látványos közösségi média kampány is indult.

A Parlament emellett megszavazta az Alaptörvény módosítását is 134 igen, 45 nem és 5 tartózkodás mellett. A családfelfogás és a gyermeknevelés kapcsán bekerült:

Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést.

Illetve:

Az anya nő, az apa férfi.

 

 

Az Alaptörvény módosítását követően a Fidesz és KDNP országgyűlési képviselői megtapsolták magukat.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin