Hírek

Megnehezítené Trump kormánya az örökbefogadást azonos nemű párok számára

35 oldalas összefoglalót nyújtott be az USA Igazságügyi Minisztériuma a Legfelsőbb Bíróság részére egy, az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségeit érintő ügyben. Az anyagot jegyző jogászok arra kérik a 9 tagú testületet, hogy a philadelphiai Katolikus Szociális Szolgáltatások (Catholic Social Services – CSS) javára döntsön az őket érintő perben, megnyitva ezzel a diszkrimináció lehetőségét az örökbefogadás az ezzel foglalkozó ügynökségeknek.

 

Szivárványzászlót lengető férfi az USA Legfelsőbb Bíróságának épülete előtt

 

A CSS kérése, hogy az alkotmány első kiegészítésére hivatkozva (amely négy alapjogot véd: a vallásszabadságot, a szólás- és sajtószabadságot, a békés gyülekezéshez való jogot és a jogot arra, hogy a polgárok kérelmeikkel az államhoz fordulhassanak) elutasíthassa a meleg és leszbikus párok örökbefogadási kérelmét.

Már több helyi bíróság is a szervezet ellen hozott ítéletet, így idén év elején a Legfelsőbb Bírósághoz fordultak. A Washington Blade kiemeli, hogy az Egyesült Államok kormánya nem érintett a perben, így az Igazságügyi Minisztérium anyaga önkéntes jellegű.

E 35 oldalas dokumentum azzal támogatja meg a kérést, hogy az amerikai kormány hisz a vallásszabadságban, azt mindennél fontosabbnak tartja, így a CSS-nek meg kell adni a jogot arra, hogy csak házaspárokkal és egyedülálló emberekkel működjön együtt – és a katolikus hit szerint az azonos nemű párok házassága nem minősül házasságnak.

Mivel az elmúlt néhány évben a Legfelsőbb Bíróság összetétele drámaian változott – Trump és a repbulikánus szenátus révén több lett a konzervatív bíró -, így LMBTI-jogi szervezetek attól tartanak, veszélyes precedens születhet, amennyiben a bírák a CSS javára döntenek, felbátorítva az örökbefogadással foglalkozó ügynökségeket, hogy a vallásszabadságra hivatkozva elutasítsák az azonos nemű párok kérelmét és elijesszék az adoptálást mérlegelőket.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb