Hírek

Meggyilkoltak egy orosz LMBTQ jogi aktivistát

Meggyilkoltá Jelena Grigorjeva ismert LMBTQ jogi aktivistát Szentpéterváron. A nő holtteste számos késszúrás és fojtogatás nyomával került elő vasárnap, számol be a Moscow Times és több orosz és ukrán nyelvű Facebook-oldal. A gyilkossággal kapcsolatban egyelőre egy 40 éves férfit őrizetbe vettek.

 

Jelena Grigorjeva egy korábbi letartóztatása alkalmával

Grigorjeva rendszeres résztvevője volt béketüntetéseknek, kiállt a demokratikus választások védelmében, hogy vegyék nyilvántartásba az ellenzéki jelölteket, aktívan küzdött a melegek oroszországi hátrányos megkülönböztetése, az úgynevezett “homoszexuális propagandát” tiltó törvény ellen.

Grigorjeva nemcsak rendszeresen posztolt az őt ért fenyegetésekről, de a rendőrséget is értesítette a halálos üzenetekről. A rendőrség azonban nem látta indokoltnak, hogy a polgárjogi aktivitása miatt a tüntetésekről többször előállított nőnek védelmet biztosítsanak.

 

Néma tüntetés több, mint 5 millió orosz LMBTQ emberért

 

Nagyjából azzal a hozzáállással kezelték a rendőrök, hogy majd hívja őket, ha épp gyilkolják. Hát, nem volt ideje telefonálni” – mondta Grigorjeva jogi képviselője. A rendőrség hozzáállása – amit fentebb említett tiltó törvény is bátorít –, azért is kifogásolható, mert Grigorjeva a sajtó szerint egy ismert közéleti szereplő volt.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb