Hírek

Megerőszakolt férfiakat segítő klinika nyílt Svédországban

A stockholmi kórház osztálya az első a világon, amely kifejezetten a férfi áldozatoknak kíván segítséget nyújtani. 

Fotó: Wikipedia
Fotó: Wikipedia

A Södersjukhuset, azaz a Dél-stockholmi Kórház férfiak ellen elkövetett nemi erőszakkal, illetve szexuális természetű bűncselekményekkel foglalkozó osztálya, amely napi 24 órában fogadja az áldozatokat, múlt csütörtökön nyitotta meg kapuit.

Az intézménynek már régóta van olyan osztálya, ahol specifikusan női áldozatokkal foglalkoznak: itt évente 700 pácienst kezelnek. A férfiak ellen elkövetett nemi erőszak azonban – leginkább a férfiasság körüli káros sztereotípiák miatt – még mindig erősen tabutéma az egész világon, ezért is annyira fontos az osztály létrejötte.

A svéd klinika megnyitását a Liberális Párt kezdeményezte: a párt szóvivője, Rasmus Jonlund elmondta a The Local nevű hírportálnak, hogy büszke világelsőségükre. „Nem tudjuk, mennyien fognak élni a lehetőséggel… azzal viszont tisztában vagyunk, hogy sokan esnek áldozatául ilyen bűncselekményeknek, mégsem keresnek orvosi segítséget” – nyilatkozta Jonlund. – „Azt reméljük, hogy ezek a rejtőzködő áldozatok most végre segítségre lelhetnek.” 

A Bűncselekmények Megelőzését Támogató Svéd Nemzeti Tanács adatai szerint 2014-ben 370 esetben tettek feljelentést férfiak vagy fiúk ellen elkövetett nemi erőszak miatt, de a stigmatizációtól való félelem miatt nagyon sokan még mindig nem mernek a hatóságokhoz fordulni.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin