Nagyvilág

Megakadályozhatta volna a rendőrség a lövöldözést az oslói melegbárnál

Haakon norvég herceg és felesége virágokat helyeznek el az oslói tragédia helyszínén. Fotó: Javad Parsa//dpa

Raymond Johansen, Oslo polgármestere „lesújtónak” nevezte azt a jelentést, mely megállapította, hogy a norvég biztonsági szervek valószínűleg megakadályozhatták volna a tavaly júniusban történt tragédiát, mely során egy fegyveres tüzet nyitott többek között egy melegbár előtt. Két ember meghalt, és sokan megsérültek a gyűlöletbűncselekménynek tartott támadásban.

A független szakértők által lefolytatott vizsgálatot a norvég rendőrség kérte – írja a Reuters. A jelentés szerint a rendőrségi biztonsági szolgálatot (PST) öt nappal a támadás előtt figyelmeztette a külföldi hírszerzés.

Ráadásul a rendőrségnek tudomása volt az elkövetőről is, aki már hónapokkal korábban a látókörükbe került. A biztonsági szolgálat nem osztotta meg a radikalizált személyeket figyelő rendőrtisztekkel a hírszerzés információit az elkövetőről.

Oslo polgármestere úgy nyilatkozott az egyik helyi televíziócsatornának, hogy mindez teljességgel elfogadhatatlan, a jelentés pedig lesújtó.

A PST vezetője, Beate Gangaas – aki egyébként Norvégia első nyíltan leszbikus rendőrfőnöke – sajtótájékoztatón kért bocsánatot az áldozatoktól és családtagjaiktól. Hozzátette, hogy megvizsgálják a szakértők által javasolt lépéseket a szervezeten belül.

A feltételezett lövöldözőt, Zaniar Matapourt percekkel a támadás után járókelők tartóztattak fel. A 43 éves, iráni származású norvég állampolgár a rendőrség szerint radikalizálódott iszlamista, akinek mentális problémái vannak.

A helyi LMBTQ közösség készül a tragédia évfordulójára, a város több épületén már szivárványzászlók láthatók. Az idei oslói pride-ot június 23 és július 1. között tartják meg.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin