Nagyvilág

A maximálisan kiszabható büntetést kapta az oslói melegbárnál lövöldöző férfi

 

2022 júniusában egy iráni származású norvég férfi három helyszínen, többek között egy melegbár előtt lövöldözött Oslóban, 34 ember megsebesült, ketten pedig meghaltak.

A 45 éves Zaniar Matapourt most a bíróság 30 év börtönbüntetésre ítélte, mely korlátlan időre meghosszabítható, amennyiben úgy ítélik meg, hogy továbbra is veszélyt jelent a társadalomra. A norvég törvények értelmében ez a maximálisan kiszabható büntetés – írja a Reuters.

„A bíróság megállapítja, hogy a cselekmények összességükben olyan súlyosak, hogy a maximális büntetést kell alkalmazni” – áll az ítéletben.

Matapourt arra is kötelezték, hogy mintegy 112 millió korona (3,8 milliárd forint) kártérítést fizessen a túlélőknek és az áldozatok hozzátartozóinak. A kompenzáció 312 embert érint összesen, az őket képviselő ügyvéd szerint a bíróság helyesen járt el.

Egy 2023-as jelentés szerint a rendőrség megakadályozhatta volna a tragédiát, mert a rendőrségi biztonsági szolgálatot öt nappal a támadás előtt figyelmeztette a külföldi hírszerzés,

A napokban rendezték meg Oslóban a pride felvonulást, ahol mintegy 70 ezer ember vett részt, és a lövöldözés áldozatairól is megemlékeztek a rendezvény keretein belül.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin