Nagyvilág

Fegyveres támadás egy oslói melegbárnál, lefújták a mai pride felvonulást

fotó: AP

 

Norvégia fővárosában, Osló központjában helyi idő szerint hajnali 1 óra körül egy fegyveres három helyszínen, köztük egy melegbár előtt nyitott tüzet. A forgalmas éjszakai negyedben történt támadásban két ember meghalt, huszonegyen pedig megsebesültek, írja a BBC.

Lövések dördültek a London Pub nevű melegbárnál, a Herr Nilsen jazz klubnál és egy pub közelében. Az esettel kapcsolatban a hatóságok letartóztattak egy 42 éves férfit, akit gyilkossággal, gyilkossági kísérlettel és terrorcselekménnyel vádolnak. A rendőrség tanácsára a szombatra tervezett, éves oslói pride felvonulást lemondták a szervezők.

„Okunk van feltételezni, hogy gyűlölet-bűncselekményről lehet szó” – közölte a rendőrség a szombati sajtótájékoztatón. Jonas Gahr Stoere norvég miniszterelnök „ártatlan emberek elleni szörnyű és mélyen megdöbbentő támadásnak” nevezte a történteket.

„Láttam, hogy egy férfi érkezik egy táskával, felkapott egy fegyvert és lövöldözni kezdett” – mondta Olav Roenneberg, a norvég közmédia, az NRK újságírója. A London Pubban tartózkodó egyik szemtanú az NRK-nak elmondta, hogy a szétrepülő üvegszilánkok sebesítették meg, amikor az első lövés eldördült. A támadás idején ő a bár külső részén tartózkodott, a további lövésektől a bár belsejébe menekült és igyekezett minél több embert magával vinni. „Az emberek először nem értették, mi történik, de aztán pánik tört ki.”

A Verdens Gang című újságnak egy a helyszínen tartózkodó nő arról beszélt, hogy a fegyveres célzottan adta le a lövéseket, egy másik szemtanú pedig azt mondta az újságnak, hogy sok embert látott a földön fejsérülésekkel.

Harald király, Norvégia uralkodója közölte, hogy ő és családja elborzadtak. „Össze kell fognunk, hogy megvédjük a szabadságot, a sokszínűséget és egymás tiszteletét”.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin