Utazás

Málta – a mediterrán téli programok helye

 

Máltáról alapvetően mindenkinek egy nyári, tengerparti kikapcsolódás jut eszünkbe, pedig a dél-európai szigetországban egész télen kellemes idő van és ha ugyan fürdésre nem alkalmas a tenger, de nagyon sok érdekes programot tartogat számunkra ez a pici kis mediterrán ország a téli időszakban is.

Cirque du Soleil FIERI

Kétségkívül a legnagyobb kulturális attrakció a Cirque du Soleil visszatérése lesz Máltán.
Közel 17 hónapos szünetet követően, amikor is a függönyök világszerte legördültek, a Cirque du Soleil újra színpadra lép, hogy folytassa küldetését, ápolja a kreativitást, és megossza a reményt és az örömöt, amit az élő szórakozás nyújt. A FIERI egy lélekemelő utazás, amelyet Málta kulturális gyökerei ihlettek. A műsor a Földközi-tenger szívből származó nép ellenállóképességének meséje, a máltai szigetország összetartó szellemének modern felfogása. Ragyogó, kortárs mozaik, amit a tenger ékköve ihletett.

 

 

Weaving Chaos

A tánc szerelmeseinek ajánljuk a portugál koreográfus, Tânia Carvalho darabját, a Weaving Chaos-t, amely december 3-5 között látható a szigetország fővárosában, Valettában.
Homérosz Odüsszeiája a mozgatórugója ennek a darabnak, amely a táncosokat a hazatérő hős konokságának, fájdalmának és akaratának tolmácsolására hívja. A karakterek egyéniségének megmutatása és a kollektívában való jelenlétük vagy feloldódásuk között megmarad a fáradhatatlan mozgáskeresés, és elesnek, hogy aztán újra felemelkedjenek.

Tânia Carvalho koreográfusi pályafutása több mint 20 évet ölel fel, és többek között a Lyon Opera Ballet, a londoni Company of Elders, a Portugál Nemzeti Balett, a Paulo Ribeiro Company, a Dançando com a Diferença és a Ballet National de Marseille számára készített munkákat. Munkássága kiterjed a zenére, a rajzra és a filmre is.

The Twits by Roald Dahl

Mr. és Mrs. Twit nem túl kedvesek. Valójában rendkívül kellemetlenek. Egymással is undokok, és mindenki mással szemben is gonoszok. Egy ketrecben túszként tartják fogva a Mugli-Wumpsot, egy majomcsaládot, és arra kényszerítik őket, hogy a fejükön álljanak.
David Wood Roald Dahl történetének pajkos adaptációjában Ian Moore a feje tetejére állítja a Twitset ebben a produkcióban, amely idén karácsonykor a Teatru Manoel színpadára hozza el ezt a felháborító forradalmat.

 

 

Karácsonyi bevásárlás Máltán

Amennyiben decemberben látogattok el Máltára, úgy mindenképpen érdemes egybekötni már a karácsonyi bevásárlást is az utazással, hiszen a valettai Triton teret december 3-tól a Mikulás-falva veszi birtokba.

A 2019-es első alkalmat követően Tündérország újra visszatér és Málta fővárosának bejárata a Mikulás-falvának eredeti adaptációjává változik, és mindezt úgy alakítják ki, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsa a minden látogató számára.

A visszatérő látványosságok közül Rudolf kereke ismét madártávlatból nyújt majd kilátást Vallettára és a környező városokra, a Műjégpálya pedig egészen ünnepi élményt és izgalmakat biztosít! Természetes, hogy maga Mikulás is Tündérországban tartózkodik majd, készen arra, hogy a világ minden tájáról találkozzon gyerekekkel, összeállítsa a „jók és rosszaságok” listáját, és még az ajándékok kiszállítását is idejében megkezdhesse. A Mikulás-falu számos standján kapható lesz karácsonyi étel és ital, és lesz egy-két meglepetés is, amik egyelőre szépen becsomagolva várják a megfelelő alkalmat.

 

 

A Vallettai Barokk Fesztivál 10. évfordulóját ünnepli

A Vallettai Barokk Fesztivál mindig is Európa egyik legrangosabb fesztiválja volt, amely a XVII. és XVIII. század eleji eklektikus zenei programjáról ismert. Jövőre a fesztivál tízéves fennállását ünnepli, immár a Festivals Malta égisze alatt, amely szervezet a fesztiválok sokszínű portfóliójáért felelős kulturális ügynökség, Hozzájuk tartozik, egyebek között a karnevál, a Malta Jazz Festival, a Malta International Arts Festival, a Notte Bianca és a Mużika Mużika rendezvények.

A jubileumi fesztivál 2022. január 14. és 29. között összesen 36 koncertet tartalmaz 18 különböző helyszínen Máltán.

 

 

A program számos előadást tartalmaz, többek között Händel vízzenéjét, Vivaldi Négy évszakát orgonára, Prelúdiumokat és Moogokat az Art of Moogtól, valamint Händel Aci, Galatea és Polifemo című operáját. A fesztiválon fellép a Valletta Baroque Ensemble és a Monteverdi is. A Vallettai Barokk Fesztiválról további információk a hivatalos oldalon találhatók.

További izgalmas kulturális programokat találtok a Visit Malta hivatalos weboldalán.

További információ a máltai gasztronómiai programokról a Wine in Malta és a Food and Drink in Malta oldalakon.

 

Beutazási információk:

A máltai Egészségügyi Hatóságok legutóbbi tájékoztatása szerint az alábbi oltás kombinációkkal szabadon, azaz kötelező karantén és PCR teszt nélkül lehet Máltára beutazni minden 12. életévét betöltött utazónak, feltéve, hogy az alábbi feltételek egyikének több mint 14 napja megfelelnek:
• Az EMA által jóváhagyott 4 vakcina valamelyikével vannak teljesen beoltva (a Jansen esetében 1, a másik 3 oltóanyag esetében 2 dózissal) és erről EU digitális Covid Igazolvánnyal rendelkeznek, vagy
• felgyógyultak Covid 19 fertőzésből (regisztráltan) és azóta már 1 adagot megkaptak az EMA által jóváhagyott 4 vakcina valamelyikéből és mindezekről EU digitális Covid Igazolvánnyal rendelkeznek, vagy
• először a WHO által jóváhagyott vakcinák valamelyikével oltották be teljesen (megkapta mindkét szükséges dózist) és azóta megkapta az ismétlő (3.) oltást is, mely oltás az EMA által elfogadott 4 oltóanyag valamelyikével történt (pl. 2 Sinopharm után 1 Pfizer) és mindezekről EU digitális Covid Igazolvánnyal rendelkeznek.
További feltétel, ami mindenkire vonatkozik: hogy az elmúlt 14 napban nem járt “Dark red”, azaz sötétvörös listás országban, még tranzit országként sem.  Az alábbi linken tájékozódhatnak az egyes listákon szereplő országokról. A lista folyamatosa frissül, változik.

Utazás előtt a legfrissebb beutazási információkért látogassatok el az alábbi honlapra!

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin