Itthon

Magyar LMBTQ emberek a diszkriminációról – Én is ember vagyok!

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990. május 17-én törölte a betegségek nemzetközi osztályozásából a homoszexualitást – ez a nap 2005 óta hivatalosan is a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnap. Az idei évfordulóra időzítve indul „Én is ember vagyok” jelmondattal az a társadalmi figyelemfelhívó kampány, amelynek főszereplői olyan magyar LMBTQ emberek, akik arccal vállalva mesélnek életük egy-egy meghatározó élményéről. Velük nem csak az alábbi kisfilmben találkozhatunk, hanem Budapesten több helyen is feltűnnek majd köztéri plakátokon.

 

 

Hogy május 17-ről itthon is fontos megemlékezni, azt a friss adatok bizonyítják. Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) 140 ezer LMBTQ embert kérdezett meg legutóbbi felmérése során. A tavaly publikált eredményekből kiderül, hogy egy év alatt a magyar LMBTQ emberek 49 százalékát éri valamilyen diszkrimináció a szexuális orientációja miatt. A megkérdezettek 75 százaléka nem merné megfogni a párja kezét az utcán, míg a magyar LMBTQ diákok 44 százalékát éri valamilyen zaklatás a középiskolában az identitása miatt.

Ezért indította önkormányzatokkal, nagykövetségekkel, médiumokkal és cégekkel összefogva az „Én is ember vagyok” kampányt az idén tíz éves Humen. A szervezők fontosnak tartják felhívni a figyelmet arra, hogy senkit sem bánthatunk – szavakkal sem – a szexuális orientációja miatt – mert ő is ugyanolyan ember, mint mindenki. A kampány több héten keresztül jelenik meg online és köztéri formában.

 

Az „Én is ember vagyok” kampányhoz te is csatlakozhatsz a Facebookon, ehhez csak állítsd be magadnak a kampány profilkép-keretét!

Meséld el te is a történetedet, használd az #enisembervagyok hashtaget és jelöld be a @humenmagazint!

 

“A gyűlölet, kirekesztés és bántalmazás sosem építette és segítette a különböző társadalmakat a történelem során. Kollégáimmal úgy gondoljuk, hogy nem lehet valakit azért elítélni, mert másképp éli az életét vagy mást szeret, szemben azzal, amit valaki „normalitásnak” képzel el. Minden embernek ezen a Földön egyenlőnek kell lennie. Sosem tudhatod, hogy az az ember, akit bármilyen formában bántalmazol, az életed során később esetleg milyen meghatározó szerepet játszhat – akár az életedet is megmentheti később. Az egymás iránti elfogadást és tiszteletet nem csak egy napon, hanem az év 365 napján meg kell adnunk. Ezért is gondoljuk úgy, hogy a május 17-én, a homofóbia, bifóbia és transzfóbia elleni világnapon indított kampányunknak nem csak egy napig kell látszódnia, mert egy szebb és jobb jövőt egy nap alatt építeni nem lehet, feladni pedig főképp nem szabad”

– mondta a kezdeményezésről Erdei Zsolt, a Humen Media Hungary ügyvezetője. A kampány keretében az alábbi plakátokkal találkozhatunk majd a fővárosban.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin