Kultúra

LMBTQ tartalmak a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

A roma kultúra, a lengyel nacionalizmus és a magyar törvények

Lengyel hitfüggők / fotó: First Hand Films, BIDF

Minden nehézség ellenére, a szervezők és az önkéntesek lelkes, kitartó munkájának köszönhetően idén 10. alkalommal kerül megrendezésre a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál 2024. január 27. és február 4. között fő helyszínként a Cinema City Mammut moziban.

A Te tíz éved hogy telt? – teszi fel a kérdést a jubileumát ünneplő fesztivál. “A mi 10 évünk, a mi országunkban, a mi harcunkkal, a mi vágyainkkal, a mi titkainkkal és a mi hitünkkel azzal telt, hogy Magyarországra hoztuk a világ legrangosabb filmjeit a közönségnek. Az eltelt 10 évet 10 éves gyerekek szimbolizálják felületeinken, mert nem mindegy, hogy egy társadalom, vagy egy ember életében 10 év hogyan telik el” – vallják a szervezők.

70, sokszorosan díjnyertes filmmel, több mint 200 vetítéssel, 50 civil nagykövettel, 25 nemzetközi zsűritaggal, Budapesten a Cinema City Mammut moziban, és másik 10 városban: Debrecenben, Egerben, Győrben, Jászberényben, Pécsen, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben várja tízezres közönsége mellett újabb nézőit az idei BIDF.

A 40 versenyfilm 5 szekcióban versenyez, a szekciók elnevezése: A Te országod, A Te harcod, A Te titkod, A Te hited, A Te vágyad. Ismét Oscar- díjas rendezők újabb filmjeit, valamint Oscar- díjra jelölt filmeket (Defiant, Total Trust) hívott meg a fesztivál, ahogy a korábbi években is, a közönség pedig minden vetítés után a filmek alkotóival és szakértőkkel beszélgethet. A magyar szakma előtt az elmúlt 10 év magyar filmjeiből készült válogatással (Best of BIDF) tiszteleg a fesztivál, GÁZA címmel pedig a korábbi évek izraeli-palesztin témájú filmjeit láthatja újra a közönség, természetesen szakértői beszélgetésekkel együtt.

A levetítésre kerülő filmek közül három LMBTQ vonatkozású, ezeket mi már láttuk, így jöjjön egy rövid beszámoló.

A Lengyel hitfüggők (Polish Prayers, rendező: Hanka Nobis, Lengyelország, Svájc, 2022, 84’) főszereplője Antek, aki buzgó vallásosságát hozza a családból, és egy olyan fiatal felnőttekből álló csoportosulásban, Testvériségben tölt be egyre magasabb tisztséget, ahol a – kizárólag férfiakból álló – tagok kirándulásokkal, közös imádsággal, tánccal ápolják hazájuk hagyományait, miközben megosztják egymással gondolataikat. A tagok az erős hitben, a lengyel történelem magasztos pillanatainak felemlegetésében (olykor némileg félremagyarázva azt), a korai házasságban, a bőséges gyermekáldásban látják Lengyelország jövőjét, felemelkedésének zálogát, és mindenkit elítélnek, aki máshogy él és gondolkodik. Ők azok, akiknek egyszerre lóg a nyakában a kereszt és a dögcédula, és csak azért mennek el a pride-ra, hogy megzavarhassák azt. Bár komolyan érdekli a papi hivatás – aminek egyébként még mélyen vallásos apja sem örül túlságosan, mert természetesen unokákat szeretne -, Antek szerelembe esik, ám barátnője teljesen más nézeteket vall, így szakít vele. A fiú itt találkozik először mély érzésekkel és azzal, hogy vakbuzgó hit és szélsőséges gondolatok nélkül mennyivel szabadabb és boldogabb tud lenni az ember, ezért önvizsgálatot tart és férfivé érve élete egy teljesen más irányba fordul.

Előzetes:

 

A Keskeny út a boldogság felé (Narrow Pass To Happiness, rendező: Oláh Kata, Magyarország, USA, 2023, 83’) főszereplői Gergő és Lénárd, akik a fejükbe veszik, elkészítik az életük történetét elmesélő első roma musicalt. Mivel a roma kultúra nem ismeri el a melegeket, családjuk kitagadja őket, ezért Budapestre költözve egy zuglói albérletben kezdenek hozzá álmuk megvalósításához. Eltökéltségüket látva sok helyről kapnak segítséget, de a munka mellett még így is nagyon lassan és nehezen mennek a dolgok, ami próbára teszi a kapcsolatukat is. Egy haláleset miatt kénytelenek hazalátogatni Nógrádba, ahol múltjukkal szembenézve újra találkozniuk kell a rokonokkal, barátokkal, ismerősökkel. A dokumentumfilm fülbemászó zenei aláfestést kapott és nem nélkülözi a humort sem.

Előzetes:

 

A Kezét csókolóm (I Kiss Your Hand, Madame, rendező: Jeremy Luke Bolatag, Belgium, Magyarország, Fülöp-szigetek, Portugália, 2023, 18’) a transznemű Mónika életébe enged egy – szó szerint – rövid bepillantást, aki élete első 50 évében a mások boldogságát helyezte maga fölé, de most végre eljött az ő ideje. Nővé alakulása miatt szinte mindenki elfordult tőle, és a magyar kormány által hozott jogszabályok sem kedveznek a helyzetének. Kisfia azonban mindvégig mellette áll és támogatja elképzelésében, ami újra és újra erőt ad. Amikor valaki életében először „Kezét csókolom!”-ot köszön neki, végre megtalálja önmagát.

Előzetes:

 

A vetítési időpontok, valamint további információk a fesztivál folyamatosan frissülő hivatalos honlapján, valamint a közösségi médiás oldalakon (Facebook, Instagram) olvashatók.

A végére pedig jöjjön a legfontosabb. A fesztivál nem létezne támogatók nélkül, akiknek évről-évre egyre nagyobb szerepe van a fennmaradásban. Ha tetszett, amit láttál és szeretnél a jövőben is hasonló élményeket magadnak (és természetesen másoknak is), akkor egyszeri összeggel és havi rendszerességgel is kifejezheted támogató szándékod. Ezt az Action Network és Patreon felületen teheted meg, melyeket a fesztivál honlapjáról érsz el, de idén elindult a BIDF merch boltja is, ahol első körben támogatói táskákat (nagyon menők!) tudtok vásárolni.

Hujber Ádám

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin