Nagyvilág

Levette a Moszkvai Nagyszínház a meleg balett-táncos történetét a repertoárról

Rudolf Nureyev a La Bayadère-ben. Fotó: The Rudolf Nureyev Foundation

Korának legjobb férfi balett-táncosaként tartották számon Rudolf Nureyevet, világszerte csodálták. Életéről 2017-ben készült balettelőadás, melyet már akkor is csak több hónapos csúszással lehetett bemutatni, és 2018-tól nem is játszották újra. A Kirill Szerebennyikov által koreografált darabot végül az orosz propagandatörvény kiterjesztése miatt végleg levette a műsorról a Moszkvai Nagyszínház (a Bolsoj) – írja a Guardian.

A Putyin által tavaly év végén aláírt törvény ugyanis már az LMBTQ „életmódra” való utalást is tiltja, Nureyevnek pedig számos férfival volt nem plátói jellegű kapcsolata – és erre a darab is kitér.

„A Nureyevet levettük a repertoárról a törvénnyel összhangban … ahol a ‘nem hagyományos értékek’ népszerűsítésével kapcsolatos kérdéseket teljesen egyértelműen előírják” – nyilatkozta Vlagyimir Urin, a Bolsoj igazgatója.

Szerebennyikov, aki maga sincs jóban az orosz hatóságokkal és nyíltan beleállt az Ukrajna elleni háborúba is, Telegramon fejezte ki frusztrációját a döntéssel kapcsolatosan. „Ez a kriminális „törvény” kifejezetten emiatt a műsor és különféle könyvek miatt jött létre… Hát, jó” – írta, három szivárványzászló kíséretében.

Nureyev, a szabadság táncosa

Nureyev és Bruhn, 1973-ban. Fotó: P.Schmulbach/Facebook

Rudolf Nureyev tatár származású volt, tánctehetségét korán felismerték, a Bolsojba is felvételizett, és felvették, végül azonban a leningrádi (ma Szentpétervár) Vaganova Akadémiát választotta. Miután oktatása befejeződött, a Kirov (ma Mariinszkij) társulat tagja lett és nagyon hamar az egész Szovjetunióban nagy népszerűségre tett szert.

Szenzációnak számított, és a szovjet propaganda a szovjet kultúra felsőbbrendűségének propagálására használta fel a tehetségét. Így fordulhatott elő, hogy rebellis karaktere ellenére megengedték neki, hogy Párizsban lépjen fel a társulattal. Itt azonban Nureyev melegbárokat kezdett látogatni, ami a KGB-nél megnyomta a vészcsengőt és rá akarták kényszeríteni, hogy hazautazzon, amit megtagadott.

Francia barátok segítségével disszidált, és nemsokára már a párizsi balettszínpadokon táncolt főszerepet. Egy dániai turné során ismerkedett meg Erik Bruhnnal, a Dán Királyi Balett szólótáncosával. Bruhn 1986-ban bekövetkezett haláláig együtt voltak. 1983-ban Nureyev a Párizsi Balett igazgatója lett.

1984-ben HIV-vel élőként diagnosztizálták, de sokáig nem volt hajlandó elismerni, hogy egészsége romlani kezdett. 1993-ban, 54 éves korában, AIDS-szövődmények következtében hunyt el.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin