Nagyvilág

Letartóztatták a reptéren a hazatérő meleg csecsen férfit

aeroflot
Fotó: Robert Aardenburg/Unsplash

 

Édesapja temetésére utazott volna haza Csecsenföldre Hollandiából Idrisz Arszamikov, amikor őrizetbe vette a rendőrség a moszkvai reptéren – írja az International Business Times az SZK SOS LMBTQ-krízisszervezet Telegram-posztját idézve.

A 28 éves meleg férfit hazai „problémákra” hivatkozva vitte el a csecsen biztonsági szolgálat. Arszamikov utoljára még jelzett, hogy a határőrök a repülőtér alagsorába kísérik. Azóta nem hallott felőle a krízisszervezet.

Arszamikov azért volt kénytelen elhagyni a szülőföldjét, mert állandóan zaklatták Kadirov elnök követői. Az Európai Alkotmányjogi és Emberi Jogi Központ szerint Csecsenföldön brutális módon üldözik az LMBTQ közösség tagjait, akik „nem felelnek meg” az „elvárt” nemi szerepeknek. Emiatt rendszerszinten üldözik őket. A szervezet szerint 2017 és 2020 között több mint 150 embert vettek őrizetbe, kínoztak meg és küldtek börtönbe az államban. Többségük meleg vagy biszexuális férfi volt.

Hasonló például annak a két csecsen testvérnek a kálváriája is, akiket a hatóságok szintén hazahurcoltak, majd fabrikált vádak beismerésére kényszerítették őket.

Csecsenföld a 2021-es Gay Travel Indexen 202 ország közül az utolsó helyen végzett, vagyis nagyon nem ajánlott az LMBTQ közösség tagjainak odautazni.

Oroszország, ahol szintén sokat romlott az LMBTQ közösség jogi helyzete az utóbbi években, semmit nem tesz a visszaélések kivizsgálására.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin