Nagyvilág

Nem adják fel a harcot az LMBTQ-aktivisták Oroszországban

Oroszország
Szivárványzászlók a moszkvai Vörös téren

 

December 5-én írta alá Vlagyimir Putyin az „LMBTQ-propaganadáról” szóló törvényt, melynek következtében minden olyan médiatermék tiltott, amely LMBTQ-tartalomhoz kapcsolódik. Még a videójátékok is áldozatul estek a törvénymódosításnak.

Alekszandr Voronov, a  Coming Out nevű LMBTQ-csoport vezetője a PinkNewsnak adott interjút az oroszországi aktivizmus jelenlegi helyzetéről.

Voronov szerint már az orosz-ukrán háború és a „propagandatörvény” aláírása előtt is nagyon sokan elhagyták Oroszországot. Azonban így is „elképesztő számban” vannak az országban LMBTQ-szervezetek, akik nem adják fel a harcot. A Moszkván és Szentpétárváron kívül, „csendben” működő szervezetek egyfajta krízisegységként működnek, éreztetni akarják az emberekkel, hogy nincsenek egyedül.

Más szervezetek, mint a Coming Out is, elhagyták Oroszországot, azért, hogy hallatni tudják a hangjukat, „amilyen hangosan csak lehet”.

Voronov az év elején menekült Litvániába a fokozódó üldöztetés miatt, és mert aggódott, hogy „az emberi jogok védelmezőit, külföldi ügynököket, a hagyományos értékek árulóit” és az ország háborús törekvéseivel szemben álló embereket okolhatják majd az ukrajnai háború elvesztéséért.

A Coming Out ingyenes pszichológiai és jogi támogatást nyújt queer oroszoknak és hozzátartozóiknak, és többek között információk és erőforrások megosztásán dolgozik. Voronov szerint 2022 év végéig háromszor annyi kérést kaptak jogi és pszichológiai segítségre, mint a megelőző évben.

Egyre rosszabb lesz a helyzet

Szerinte az oroszországi LMBTQ emberek „nem tudhatják, hogy a jövőben milyen irányba fognak fejlődni a dolgok”, de „egyre kevesebb a remény”, hogy a változások pozitívak lesznek. Attól tart, hogy már meglévő LMBTQ-jogokat is elvehet a kormány.

„Azt látjuk, hogy az orosz hatóságok inkább keletre, mint nyugatra tekintenek” – nyilatkozta Voronov, megjegyezve, hogy Ázsiában számos ország még mindig tiltja az azonos neműek közötti kapcsolatot. „Félő, hogy Oroszország is erre az útra léphet, és sosem lehet tudni, mi következik”.

Azt mondja, egyelőre nem tudni, hogy milyen hatása lesz pontosan a törvénynek. Indikátorok azonban már vannak: a könyvesboltok már azelőtt levették a polcokról az LMBTQ karaktereket szerepeltető könyveket, hogy a törvény egyáltalán jogerőre emelkedett volna. A dél-oroszországi Kazanyban egy segítő szervezet pedig egyszerűen kénytelen volt bezárni a kapuit a propagandatörvény miatt.

„A közeljövőben az LMBTQ+ emberek kulturális reprezentációjának jelentős csökkenését fogjuk tapasztalni, problémás lesz hozzájutni az információkhoz és növekszik majd a mindennapi stressz.” 

Voronov szerint Putyin mégis remek ötletet adott nekik a törvénnyel: „A kormány propagandával vádol minket. Köszönjük az ötletet. Pontosan ezt fogjuk csinálni.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin