Nagyvilág

Fellebbeznek a megkínzott csecsen fiatalok a börtönbüntetés ellen

csecsen
Magamadov és Iszajev, az elhurcolt csecsen fiúk | Fotó: Orosz LMBT Hálózat

 

Szalek Magamadov és Iszmail Iszajev, a két hazahurcolt csecsen fiatal ügye tovább gyűrűzik.

2020-ban a csecsen hatóságok őrizetbe vették Magamadovot és Iszajevet, mert egy ellenzéki üzenőcsatornán LMBTQ-embereket támogató üzeneteket tettek közzé és kritizálták a kormányt. A rendőrség több hónapig tartotta őket fogva egy rendőrőrs alagsori celláiban, ahol a testvérek által benyújtott büntetőfeljelentés szerint a rendőrök megkínozták őket. Vádemelés nélkül szabadon engedték a fiúkat, miután a hatóságok arra kényszerítették őket, hogy egy videóban „bocsánatot kérjenek”. Szabadulásuk után az észak-kaukázusi SOS jogvédő csoporttól kértek segítséget, és a nyizsnyij novgorodi régióban egy krízisszállón találtak menedéket.

2021 februárjában a csecsen hatóságok elrabolták őket Nyizsnyij Novgorodból. A testvérek elmondták az ügyvédjüknek, hogy a rendőrség vallomástételre kényszerítette őket, miszerint egy illegális fegyveres csoport tagját támogatták. A kihallgatás végéig nem láthatták az ügyvédjüket.

2022 februárjában a helyi bíróság nyolc illetve hat év börtönre ítélte őket, melyet a csecsenföldi legfelsőbb bíróság jóváhagyott. A fiúk ügyvédei most a pjatyigorszki regionális fellebbviteli bírósághoz fordultak és a vádak ejtését, valamint a megkínzásukért felelős tisztviselők felelősségre vonását kérelmezték.

A Human Rights Watch szerint a fiúk esete sajnos nem egyedülálló Csecsenföldön, ahol rendszeresen elhurcolnak, bántalmaznak, megkínoznak és fabrikált vádak alapján börtönbe zárnak LMBTQ-személyeket, illetve olyanokat, akiket rendszerellenesnek ítélnek meg. A hatóságok egyetlen túlkapásos esetet sem hajlandók kivizsgálni, Magamadov és Iszajev esetében is elutasították a kínzás kivizsgálásának kérelmét.

Csecsenföld elnöke, Ramzan Kadirov maga arra buzdította a népét, hogy nyugodtan öljék meg meleg hozzátartozóikat, „becsületvédelemből”.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin