Nagyvilág

Legalább 17 homo- és transzfób törvény vár elfogadásra Texas államban

2022 még véget sem ért, Texas állam törvényhozói már legalább 17 homo-és transzfób törvényjavaslatot nyújtottak be 2023-ra.

Az állami törvényhozás képviselői és szenátorai számára múlt hétőn (november 14-én) nyílt meg a lehetőség új törvényjavaslatok benyújtására  következő ülésszakra.

A gyermekbántalmazási törvény javasolt módosításai például a szülőket és a kórházakat bűncselekményért büntetnék a gyermek cserbenhagyásának bűnéért, amennyiben segítik a gyermeket a nemi hovatartozásukat megerősítő egészségügyi ellátáshoz jutni. A kiszabott büntetés akár 20 év szabadságvesztés is lehet.

A drag fellépések korlátozására is kísérletet tesznek azáltal, hogy a művészeti formát a „szexuális tartalmú anyagok” kategóriába sorolják. Ezzel gyakorlatilag betiltanák a drag műsorokat minden olyan helyen, ahová gyerekeket is beengednek, még akkor is, ha az előadásokon nem vesznek részt gyerekek.

Jogi szakértők arra figyelmeztettek, hogy a törvényjavaslat meghatározása miatt ez úgy értelmezhető, mintha minden transznemű előadóművészt betiltanának.

Egy másik törvényjavaslat az LMBTQ-tartalmakat akarja betiltani az osztálytermekben ötödik osztály előtt, hasonlóan Floridában néhány hónappal ezelőtt elfogadott „Ne mondd, hogy meleg” törvényhez.

Greg Abbott, Texas kormányzója korábban vizsgálatot rendelt el azokkal a szülőkkel szemben, akik megengedik, hogy gyermekeik hozzáférjenek a nemi hovatartozás megerősítéséhez kapcsolódó orvosi ellátáshoz. Ezt később egy bíróság akadályozta meg.

A texasi főügyész, Ken Paxton kijelentette, hogy „hajlandó és képes” tiltani a „szodómiát”, ha egy ilyen ügy valamelyik texasi bíróság elé kerül.

A texasi demokrata Rafael Anchía a törvényjavaslatokra reagálva Twitter-bejegyzést tett közzé, amelyet egy felhívással fejezett be: „Öveket becsatolni és felkészülni a harcra„. Mivel Texas állam képviselőházában és szenátusában egyaránt jobboldali, republikánus többség van, így egyáltalán nem kizárt, hogy a javaslatok többségét valóban elfogadják a jövő év folyamán.

 

 

Mindeközben a szövetségi szenátus történelmi jelentőségű törvény elfogadására készül:

 

Törvény védené az Egyesült Államokban az azonos nemű párok házasságát

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin