Nagyvilág

Texas állam főügyésze támogatja a „szodómia” tiltását

Az Amerikai Egyesült Államok 16 államában van jelenleg felfüggesztett szodómiatilalom. E jogszabályok azonban ismét hatályba lépnének, amennyiben a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezné korábbi, 2003-as ítéletét a Lawrence kontra Texas ügyben.

Ken Paxton texasi republikánus főállamügyész néhány nappal ezelőtt kijelentette, hogy „hajlandó rá és képes lenne” támogatni a szodómia betiltását a déli, közel 29 millió fős államban, amelyben olyan nagyvárosok találhatóak, mint Dallas, Austin, Houston és San Antonio.

Kommentárja azután hangzott el, hogy sokan aggódnak, a konzervatív többségű Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezhet több, az LMBTQ-közösséget érintő történelmi döntéseket, mint például a Lawrence kontra Texast, egy 2003-as ügyet, amely megsemmisítette az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot tiltó állami törvényeket.

A spekulációknak az ad alapot, hogy Clarence Thomas legfelsőbb bíró, aki megszavazta a Roe kontra Wade felülvizsgálatát, így szüntetve meg az abortuszhoz való jog szövetségi védelmét az észak-amerikai országban, azóta azt is kijelentette, hogy a bíróságnak felül kellene vizsgálnia más precedenseket, mint például az Obergefell kontra Hodge és a Lawrence kontra Texas ügyeket, azaz a házassági egyenlőséghez, illetve az azonos neműek közötti intimitásához való jogot.

Ken Paxton a NewsNation On Balance című műsorában Leland Vitterttel beszélgetett a további döntések lehetőségéről. Az állami főügyész válaszainak összevágott klipje hamar elterjedt az interneten terjedt.

 

 

A műsorvezető Leland Vittert megkérdezte Paxtont: „Ön mint főállamügyész nyugodt szívvel védelmezne egy olyan törvényt, amely ismét tiltja a szodómiát?” Paxton válaszolt: „Igen, úgy értem, itt mindenféle kérdés van. De az biztos, hogy a Legfelsőbb Bíróság olyan kérdésekre is rátekint, amelyekkel szerintem nem foglalkozott semmilyen alkotmányos rendelkezés. (..) Ezek törvényhozási kérdések voltak.  Ez az egyik ilyen kérdés, és lehet, hogy több is van.”

Bár a Lawrence kontra Texas ügyben a bíróság Texas állam ellen döntött egy 1973-as, a szodómiát (azaz az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot) kriminalizáló törvényt illetően, a tilalmat nem törölték az állam büntető törvénykönyvéből.

Ha a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezi a Lawrence kontra Texas ügyet, 16 államban van olyan törvény, amely tiltja a szodómiát, és ezek azonnal hatályba lépne.

Vittert kérdésére, hogy visszavinné-e az ügyet a Legfelsőbb Bíróság elé, Paxton azt mondta, hogy „az én feladatom az állami törvények védelme, és ezt továbbra is megteszem„, és hogy „természetesen hajlandó és képes vagyok erre„.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin