Nagyvilág

Törvény védené az Egyesült Államokban az azonos nemű párok házasságát

Több hónapnyi előkészítést és egyeztetést követően az Amerikai Egyesült Államok Szenátusa szerdán megszavazta az azonos nemű párok házasságának védelmét célzó törvényjavaslatot. Ezzel szinte biztosra vehető a törvény elfogadása – számol be a Politico.

A javaslatot az 50 demokrata szenátor mellett 12 republikánus szavazta meg, így a végeredmény 62-37 lett, azaz 37 republikánus ellene szavazott. A kompromisszumot azután sikerült elérni, hogy a kétpárti tárgyalóbizottság megállapodást kötött a vallásszabadság védelméről.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

President Joe Biden (@potus) által megosztott bejegyzés

 

Enyhíthetjük az azonos nemű párok és az interrassz párok millióinak félelmét, hogy szabadságukat és jogaikat elveszíthetik” – mondta Tammy Baldwin szenátor (demokrata, Wisconsin), aki Susan Collins szenátorral (republikánus, Maine) együtt a fő szponzorai a törvénytervezetnek. „Garantáljuk az azonos nemű és az interrassz pároknak, hogy függetlenül attól, melyik államban élnek, a házasságuk legális marad.

A szerdai szavazás megmutatta, hogy Chuck Schumer többségi szenátusi vezető elérte, amit remélt, amikor szeptemberben elhalasztotta az azonos nemű párok házassági jogainak védelméről szóló törvényjavaslat tárgyalását, és beleegyezett a republikánusok kérésébe, hogy a felsőház a választások után foglalkozzon vele.

Egyes demokraták attól tartottak, hogy át fogják verni őket, a tárgyalásokban résztvevők azonban úgy gondolták, hogy a várakozás segíthet megszilárdítani a javaslat támogatását, és lehetővé teszi a szenátorok számára, hogy a félidős választások miatt rájuk nehezedő nyomástól megszabadulva szavazzanak.

Míg a 435 tagú Képviselőház júliusban közel 50 republikánus képviselő támogatásával fogadta el az azonos neműek házasságáról szóló törvényjavaslatot, a szenátusban a vallásszabadsággal kapcsolatos republikánus aggodalmak közepette a folyamat több időt vett igénybe. Ha a szenátus elfogadja a saját változatát, a törvénynek a Ház újabb jóváhagyó szavazására lesz szüksége ahhoz, hogy Joe Biden elnök asztalára kerülhessen.

A republikánus szenátorok közül többek között Joni Ernst (Iowa), Cynthia Lummis (Wyoming), Todd Young (Indiana), Mitt Romney (Utah), Dan Sullivan (Alaska), Shelley Moore Capito (Nyugat-Virginia) és Richard Burr (Észak-Karolina) szavazta meg a javaslatot.

A szenátusi törvényjavaslat biztosítaná, hogy a szövetségi kormány elismerje az azonos neműek házasságát, ha az abban az államban érvényes volt, ahol megköttetett, és a pár olyan államba költözött, amely nem ismeri el azt. Ez vonatkozna az interrassz házasságokra is. Emellett hatályon kívül helyezné az 1996-ban aláírt, a házasság védelméről szóló törvényt, amely a házasságot egy férfi és egy nő közötti házasságként határozta meg a szövetségi törvények szerint.

A kétpárti módosítás tisztázza, hogy a törvényjavaslat érintetlenül hagyná az 1993-as vallásszabadságról szóló törvényt, amely tiltja, hogy jelentős terhet rójanak az emberek vallásgyakorlásának szabadságára. Emellett kimondja, hogy a nonprofit vallási csoportok nem kötelezhetőek házassági szolgáltatások nyújtására.

Érdekesség, hogy a törvényjavaslat támogatását bejelentő csoportok között van a mormon egyház is, amely az egyik legkonzervatívabb keresztény felekezet. Sajtóközleményük szerint a törvényjavaslat „megfelelő vallásszabadság-védelmet tartalmaz, miközben tiszteletben tartja a törvényt és megőrzi LMBTQ-testvéreink jogait„.

Bár a Legfelsőbb Bíróság 2015-ben biztosította az azonos nemű párok házassághoz való jogát az Egyesült Államok mind az 50 államában, a mostani törvényjavaslat támogatói amiatt aggódnak, hogy a Legfelsőbb Bíróság felülbírálhatja azt – ahogyan tette azt néhány hónappal ezelőtt az abortuszhoz való joggal. Azóta legalább tucatnyi államban ismét tiltják az abortusz minden formáját.

Az azonos nemű párok házassághoz való jogának védelmét ellenző republikánusok azzal érvelnek, hogy erre nincs szükség, mondván, hogy a Legfelsőbb Bíróság valószínűleg nem fogja visszafordítani 2015-ös döntését.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin