Színes

Kristen Stewart szerint az Alkonyat „annyira meleg film”

 

Kristen Stewart a Variety-nek adott interjújában beszélt arról, hogy az Alkonyat-filmsorozat, melynek köszönhetően világhírnevet szerzett, igazából valahol queer.

Az Alkonyat (Twilight) könyvsorozatot, melyből a filmek készültek, egy bevallottan mormon írónő írta, így a történet is tulajdonképpen heteronormatív. Mégis, Stewart, aki 2017-ben bújt elő biszexuálisként, másként látja.

„Csak most látom” – nyilatkozta. „Nem hiszem, hogy feltétlenül így kezdődött, de azt is gondolom, hogy az a tény, hogy egyáltalán ott voltam, átszivárgott. Ez egy annyira meleg film. Úgy értem, jézusom, Taylor [Lautner], Rob [Pattinson] és én, és ez annyira rejtett és nem oké. Úgy értem, egy mormon nő írta ezt a könyvet. Az egész az elnyomásról szól, arról, hogy azt akarod, ami tönkretesz téged. Ez egy nagyon gótikus, meleg vonal, ami nagyon tetszik.”

Amikor az első filmet bemutatták, bár nagy sikernek örvendett főképp a tinilányok körében, rengeteg homofób megjegyzést is kapott a vámpírok „lebutítása”, csillogó vegetáriánus lényekké „alacsonyítása” miatt. Először a homofóbok kezdték el „melegnek” titulálni az Alkonyatot, mémek születtek „Still not as gay as Twilight” (Még mindig nem olyan meleg, mint az Alkonyat) feliratokkal. Ezek a mémek valószínűleg azért születtek, mert a heteroszexuális tinifiúk így próbáltak meg elhatárolódni a „lányosnak” és „nőiesnek” tartott történettől.

A homofób asszociáció és az LMBTQ karakterek hiánya ellenére a sorozat népszerűvé vált az LMBTQ közösség körében. Ráadásul az elmúlt néhány évben újra elárasztotta a közösségi médiát – most azonban másképpen.

Az „Alkonyat-reneszánsz” során a sorozat szereplőire rásütötték, hogy valójában queerek. Ruxandra M. Gheorghe a Carleton Egyetemről tanulmányt is írt a jelenségről, melyben azzal érvel, hogy a mű „queerré tétele” egy eszköz arra, hogy a közösség megpróbáljon egy hagyományosan homofób narratívát megújítani és helyrehozni.

Gheorghe szerint a Twilight-reneszánsz queer feltámadásában szerepe lehetett Stewart coming outjának is.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin