Kultúra

Queer ikonok a 2022-es Golden Globe jelöltek között

Kristen Stewart a Spencer című filmben

 

Az idei meglehetősen megosztó Golden Globe díjátadó után a napokban bejelentették a 2022-es jelölteket, és ha minden jól alakul, igazi díjeső várható az LMBTQ színészek számára.

A 2021-es Golden Globe gála nem éppen olyanra sikeredett, mint amilyennek sokan elképzelték. Rengeteg panasz érkezett, hogy kevés színesbőrű, illetve queer karakter van a jelöltek között, és az NBC úgy döntött, hogy nem is fogja közvetíteni a következő díjátadót. Úgy tűnik, hogy a 2022-es gálán már nem kell ilyen karakterekben szűkölködni, hiszen több jelölést is kaptak az idén mellőzött kisebbségek.

A harmadik évaddal nemrég leköszönő Pose főszereplője, Michaela Jaé Rodriguez bezsebelte az első Golden Globe jelölését, mint a legjobb sorozat-színésznő Blanca Evangelista szerepének megformálásért. A színésznőt szintén jelölték az idei Emmy-díjra is, így ő lett az első nyíltan transz színész, akit ilyen neves díjra jelölnek. Az Emmy-t végül ugyan Olivia Colman kapta a Koronában nyújtott alakításáért, de a Golden Globe-bal Michaela újabb esélyt kapott, hogy elismerjék a tehetségét. A Pose-ból nem ő az egyetlen, aki a esélyesek között szerepel, ugyanis Billy Porter (Pray Tell a sorozatban) is jelöltek között van a legjobb férfi sorozat-színész kategóriában. És ha ez sem lenne elég, maga a sorozat szintén kapott egy jelölést a legjobb dráma kategóriában.

A filmes jelöltek között van Kristen Stewart Diana hercegnő szerepéért a Spencer-ben, illetve Lady Gaga is, aki Patrizia Gucci-t alakította a Gucci-házban. Ők mindketten a legjobb filmes színésznő díjért versengenek, és bármelyikük is nyerjen, igazi örömünnep lesz a queer közösségnek.

A legjobb idegen nyelvű film kategóriában kapott jelölést Pedro Almodóvar Parallel Mothers című filmje, amely a szingli anyaság nehézségeit boncolgatja, két eltérő korú nő szemszögéből, és bemutatja, ahogyan kettejük kapcsolata egyre mélyebb lesz.

Szintén jelölt legjobb animációs film kategóriában a Flee, amelyben egy afgán meleg férfi elhagyja otthonát, és egy jobb élet reményében megpróbál menekültként beilleszkedni Dániában. (A filmről bővebben is olvashatsz a Humen Magazin decemberi számában.)

Bár a január 9-én megrendezésre kerülő gálát a tévé nem közvetíti majd, de a szervezők remélik, hogy online így is sokan fogják követni, és a díjátadó hamarosan újra visszanyeri régi tekintélyét.
A jelöltek teljes listájáért kattints ide!

Szerző: Bencsics Gábor Tamás

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin