Nagyvilág

Coming outolt a kameruni elnök lánya

Brenda Biya, Paul Biya kameruni elnök lánya a jelek szerint coming outolt. Június 30-án – a pride hónap utolsó napján – a 26 éves lány olyan fotót osztott meg Instagram-oldalán, amelyen épp Layyons Valença brazil modellt csókolja.

Ui.: Megőrülök érted & szeretném, ha a világ megtudná” – írta a poszt alá. Apja, Paul Biya 1982 óta Kamerun elnöke, ezzel ő a második leghosszabb ideje regnáló elnök Afrikában és 91 évével a világ legidősebb államfője.

Kamerunban a homoszexualitás 1982 óta illegális, és az azonos neműek közötti szexuális tevékenységet akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik.

Az azóta kikapcsolt kommentszekcióban Biya egy, az apja hozzáállását firtató hozzászólásra állítólag így válaszolt: „Senkinek sincs mit mondania, mert a szeretet győzni fog. Nem helyeslem a gyűlöletet, szerintem a hozzáállásnak meg kell változnia, de ez csak akkor következik be, ha az emberek készen állnak rá„.

A Cameroon Concord szerint Biyát sokan „politikai manipulációval” vádolják „ellentmondásos és provokatív” közösségimédia-jelenléte miatt.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

⛈️ (@kingnastyy) által megosztott bejegyzés

 

Aktivisták azonban dicsérték Biyát, amiért – a Belgiumban élő transz aktivista, Shakiro szavaival élve – „a társadalmi változások hangjaként pozicionálta magát egy olyan országban, ahol a tabuk mélyen gyökereznek„.

Shakiro szerint Biya szexualitásának kérlelhetetlen kinyilvánítása „fordulópontot jelenthet a kameruni LMBTQ-közösség számára„. Alice Nkom kameruni ügyvéd és LMBTQ- jogvédő szerint a poszt az azonos neműek szexuális tevékenységét büntető törvény hatályon kívül helyezéséhez vezethet.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin