Nagyvilág

„Homoszexualitás kísérlete” miatt börtönöztek be két kameruni transz nőt

Egy kameruni bíróság öt év börtönbüntetésre ítélt két kameruni transznemű nőt. A vád ellenük „homoszexualitás kísérlete.” Letartóztatásukra februárban, egy étteremben került sor, ahol nem megfelelőnek ítélt nyilvános ruhaviseletben jelentek meg. Tehát bár személyigazolványukban férfi szerepel, ők női ruhában voltak láthatóak.

A Reuters beszámolója szerint egyikük Shakiro néven ismert médiaszemélyiség.

 

Shakiro | Fotó: Facebook

 

Mindketten a maximálisan kiszabható börtönbüntetést kapták, ami jogvédő szervezetek szerint újabb jele a szexuális kisebbségek és a transz emberek elnyomásának. A Reuters-nak adott interjúban ügyvédjük is politikai döntésnek nevezte az ítéletet, ami ellen fellebbezést nyújtanak be. Fejenként körülbelül 110 ezer forintnak megfelelő pénzbírságot is kiszabtak rájuk.

Több barátjuk is meg szeretné látogatni őket a börtönben, azonban félnek tőle, hogy amennyiben személyesen megjelennek, úgy a rendőrök őket is letartóztatják.

Kamerunban az azonos neműek közti szexuális kapcsolatot törvény bünteti és a hatóságok rendszeresen tartóztatnak le embereket erre való hivatkozással. A Human Rights Watch szerint tavaly május óta 53 embert tartóztattak le HIV- és AIDS-betegekkel foglalkozó szervezeteknél. Többeket közülük megvertek és „anális vizsgálatoknak” tették ki őket, hogy bizonyítani próbálják homoszexualitásukat.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin