Kultúra

Kim Petras – Férfitestbe született, az LMBTQ-kultúra egyik leginspirálóbb énekesnőjévé vált

„A transzneműek vagy letagadják, vagy saját hasznukra fordítják, hogy transzneműek. Én egyiket sem akarom csinálni” – nyilatkozta Kim Petras. A német származású énekesnőre a legtöbb cikkben mint a legfiatalabb nemi megerősítő műtéten átesett emberre hivatkoznak, és bár Petrast nem zavarja, ha így aposztrofálják, annak nem annyira örül, hogy sokak szemében talán sosem fog tudni kitörni ebből a skatulyából.

 

Kim Petras

 

A két stúdióalbummal büszkélkedő énekesnő szerint az mozdítaná leginkább előre a transzneműek életét, ha az emberek sokkal tájékozottabbak és nyitottabbak lennének irányukban. Hogy milyen utat járt be a férfitestbe született, ma már sokak számára ikonnak számító popénekesnő, cikkünkből kiderül.

Kim Petras 1992-ben, Tim Petrasként született Kölnben. Már kétéves korában kijelentette, hogy ő nem fiú, hanem lány, innentől kezdve ennek tudatában élt és viselkedett. Támogató szülei segítették őt a nővé válás folyamatában, amely még így sem volt egyszerű. Kim Petras tinédzserkora óta ír zenéket és énekel, eddig két albuma jelent meg, mind a kettő 2019-ben, a Clarity nyáron, a Turn Off The Lights Halloweenkor.

 

 

Mindig is tudta, hogy lány

Az énekesnő az MTV-nek adott interjújában elmondta, sosem definiálta magát fiúként, lényegében attól a perctől kezdve, hogy beszélni tudott, közölte szüleivel, hogy ő lány. Szerencséjére a családjában megértőek voltak, szülei utánaolvastak a témának, és azt mondták Petrasnak, ha elég idős lesz, és még mindig nőként gondol magára, segítik, hogy biológiailag is azzá váljon.

Petras sok orvosnál és pszichológusnál járt, voltak, akik azt tanácsolták a szüleinek, kezeljék fiúként, borotválják le a haját, küldjék úgy az iskolába, és bár ez megtörtént, semmit sem változtatott Petras identitásán. Tizenkét éves korában kapta az első hormonkezelését, majd miután a nemi megerősítő műtétjén is átesett, úgy érezte, végre az igazi önmaga lehet.

„Az emberek mindenfélét gondolnak róla, pedig ez egy teljesen normális jelenség, csupán az itt a probléma, hogy nem tudják, miről is van szó. Sokan azt hiszik, hogy ez egy valamilyen elképesztően őrült dolog, pedig annyi az egész, hogy én egy lány vagyok” – mondta az énekesnő a transzneműségéről.

Problémás gimis évek

Az énekeső arról is beszélt, lelkileg mennyire nehezek voltak számára a gimiben eltöltött évek, és hogyan próbált elmenekülni a saját világába a popzene segítségével. „Mindig is azt akartam csinálni, amit azok a popsztárok, akik hatással voltak rám. Emlékszem, mennyire utáltam az iskolában lenni, nem voltak barátaim, nagyon sokszor szekáltak. Volt, hogy hazarohantam az iskolából és Gwen Stefani videoklipjeit néztem.” Amikor arról kérdezték, hogyan gúnyolták, Petras azt válaszolta, sokszor a csúfolódások áldozatainak semmi köze nincs ahhoz, miért gúnyolják őket, sokkal inkább annak a személynek vannak komoly problémái, aki úgy érzi, mások piszkálásától jobban érezheti magát.

 

 

A gyűlölködés ikonná tette

Tavaly decemberben a Kansas City-i fellépésekor az LMBTQ társadalom elleni megmozdulásairól híres Westboro Baptista Egyház tüntetést szervezett a koncertje ellen.

Nem ez volt a Westboro és Kim Petras első találkozása: egy hónnappal az említett koncert előtt valaki a baptista közösség kansasi székhelyének környékét kiplakátolta az énekesnő arcával, az óriási képekre a „Hívj fel, bébi” szöveget írták, amellyel nyilván a régi szexhirdetésekre akartak utalni. Bár az énekesnő semmit sem tudott az akcióról, jót nevetett rajongói viccén, amivel a szélsőséges egyházi csoportosulás orra alá törtek borsot.

Amikor eljött a decemberi koncert, Petras tudta, hogy a baptista kisegyház megmozdulást tervez a fellépésének otthont adó stadion elé, de nem hátrált meg. Insta-oldalán arra kérte a rajongóit, jöjjenek el a másnapi koncertjére. A fellépése előtt Petras nyugodtan kisétált a tucatnyi tüntető elé és szelfit készített magáról, háttérben a felekezet tagjaival. „Update. Hoes still mad” szöveggel töltötte fel közösségi oldalára az elkészült képet, mely szöveget nehéz magyarra fordítani, mindenesetre a „hoes mad” kifejezést akkor szokták használni, amikor a nők dühbe gurulnak mások irracionális viselkedéstől. Az énekesnő posztja nem maradt figyelem nélkül: több popsztár, köztük Charli XCX is like-olta, Katy Perry pedig nemes egyszerűséggel csak ennyit írt a bejegyzéshez: ikon.

Tegdes Péter

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin