Színes

Történelmet írt Kim Petras a Grammy-díjkiosztón

Kim Petras és Sam Smith a Grammy-díjkiosztón / Fotó: YouTube

A legjobb popduó kategóriában történelmet írt a Grammy-díjkiosztón Kim Petras, aki első transznemű nőként nyerte meg a kategória elismerését – írja a The New York Times. Az énekesnőnek a nembináris Sam Smithszel közös duóját az Unholy című dalért jutalmazták a zenei világ egyik legrangosabb díjával.

Kim Petras 1992-ben, Tim Petrasként született Kölnben. Már kétéves korában kijelentette, hogy ő nem fiú, hanem lány, innentől kezdve ennek tudatában élt és viselkedett. Támogató szülei segítették őt a folyamatban, amely még így sem volt egyszerű.

Az énekesnő legutóbbi középlemeze Slut Pop címmel jelent meg tavaly februárban. A Sam Smithszel közös Unholy című kislemeze több országban is arany- illetve platinalemez lett, Ausztráliától Magyarországon át Szingapúrig vezette a slágerlistákat.

A díjátadón Smith hagyta, hogy Kim beszéljen, aki megköszönte Madonnának az LMBTQ-jogokért tett lépéseit. “Nem hiszem, hogy itt lehetnék Madonna nélkül” – jelentette ki. Petras köszönetet mondott “az elképesztő transznemű legendáknak” és az édesanyjának is. “Egy isten háta mögötti helyen nőttem fel egy autópálya mellett Németországban, és anyám hitt nekem, hogy én lány vagyok, és nem lennék most itt nélküle és a támogatása nélkül” – mondta.

Az énekesnő köszönetet mondott a 2021-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt transznemű zenész-producer Sophie-nak is. “Megmondta nekem, hogy ez [a díj] megtörténik, mindig hitt bennem. Köszönöm, hogy inspiráltál, Sophie. Imádlak és az inspirációd örökké a zenémben marad.”

Sophie-t 2018-ban Grammy-díjra jelölték Oil of Every Pearl’s Un-Insides című albumáért a dance/elektronikus zene kategóriában.

Az első transznemű nő, aki Grammy-díjat kapott egyébként Wendy Carlos volt, aki 1969-ben három díjat is nyert klasszikus zenei kategóriában. Bár csak 1972-ben esett át a nemi megerősítő műtéten, a díj átvételének idejekor már nőként élt. Ő jegyzi egyébként az 1980-as Ragyogás és az 1982-es Tron című filmek zenéjét is.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb