Nagyvilág

Kifogyott a papír, a bíróság nem tudta tárgyalni a homofób gyilkosság ügyét

A leszbikus nő halálának ügyében már sokadik alkalommal talál valami kifogást a dél-afrikai bíróság.

 

Egészen szürreális, ahogy a helyi bíróság kezeli egy tavaly történt a homofób gyűlölet-bűncselekmény ügyét. Az otthona közelében 2021. május 2-án halálra késelték Phumeza Mqathanyát, a pontosan ismert elkövetőket azonban azóta sem vonták felelősségre.

Az áldozat testvére, Phumeza Ndlwana a News24-nek beszélt arról, hogy a gyilkosság előtti napokban az utcájukban lakó négy férfi mocskolódva kezdte zaklatni a leszbikus nőt, amikor meglátták egy másik nővel. Később már késsel támadtak rá, de akkor még sikerült elmenekülnie.

„A nővérem egy boldog teremtés volt, aki úgy élte az életét, ahogy szerette volna, és emiatt olyan sok gyűlöletet kapott” – mondta a testvére. A meggyilkolt nő tehetséges séf volt, aki épp egy koktélkészítő verseny megnyerése után Nagy-Britanniába készült. Két nappal a végzetes támadás után indult volna.

Ügyében azonban rejtélyes dolgok történnek. Csak a tavalyi évben négyszer napolták el az egyetlen megvádolt férfi tárgyalását, és ezt történt most ismét. A khayelitshai bíróság indoka szerint most azért kénytelenek ismét elnapolni a tárgyalást, mert: kifogyott a fénymásolópapír.

„Szóval az egész épületben nincs papír? Az áldozat ügyét megint elhalasztották, csupán a papír miatt? Nem tudtak volna elmenni és venni, amíg arra vártunk, hogy a vádlott megjelenjen?” – mondta a bíróság épülete előtt a Free Gender nevű LMBTQ-szervezet tagja, Happiness Gutswa. A történtek az áldozat családját is megviselik:

„Amikor tegnap hazaértem a bíróságról, egyszerűen rosszul éreztem magam. Úgy tűnik, minden alkalommal, amikor előre haladunk, történik valami, ami visszavisz minket oda, ahonnan elindultunk. Ahogy haladnak a dolgok, nagyon nehéz életben tartani a reményt, hogy igazságot szolgáltatunk a nővéremnek. Már semmit sem tehetünk, csak várunk a következő időpontig.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin