Nagyvilág

Kétszer annyi Z generációs angol vallja magát queernek mint az idősebbek

A 2021-es népszámlálás során, amely keretében Anglia és Wales lakosságát kérdezték, mintegy 1,5 millió ember (a teljes népesség 3,2 százaléka) vallotta magát LMB+ szexuális orientációjúnak, míg 43,4 millió ember (89,4 százalék) heteroszexuálisnak.

Ez volt az ország történelmében az első népszámlálás, ahol – önkéntes alapon – válaszolni lehetett a szexuális orientációval és nemi identitással kapcsolatos kérdésekre. Az előbbire a lakosság 92,5%-a válaszolt, míg utóbbira 94 százalék.

A január 25-én közzétett friss adatok szerint a Z generáció tagjai (a 16 és 24 év közöttiek) vallották magukat legnagyobb valószínűséggel az LMBTQ-közösség tagjának: 6,91% és 3,16% közötti arányban.

Összehasonlításképpen: a 70 év felettiek közül, akik akkor váltak nagykorúvá, amikor a homoszexualitás még bűncselekménynek számított, mindössze 0,37% azonosította magát LMB+-ként.

Az adatokról Nancy Kelley, a Stonewall igazgatója elmondta: „Az elmúlt két évszázadban, amikor az országos népszámláláson keresztül adatokat gyűjtöttünk, az LMBTQ+ emberek láthatatlanok voltak, közösségeink, sokszínűségünk és életünk története hiányzott a nemzeti nyilvántartásból.

Ezek az adatok arra emlékeztetnek, hogy vezetőinknek, intézményeinknek és kormányainknak fokozniuk kell az erőfeszítéseiket, hogy valóban a közösségeinkért szálljanak síkra, ahelyett, hogy életünket egy olyan „kultúrharcban” használják fel, amely nem tükrözi a választók tapasztalatait és értékeit.

A 2021-es népszámlálás eredményeit Angliában és Walesben két év alatt, szakaszosan teszik közzé, míg Skóciában a világjárvány miatti késedelem után várhatóan még idén.

Az észak-írországi népszámlálás keretében nem tettek fel kérdéseket a nemi identitásra vonatkozóan, viszont a szexuális irányultságra vonatkozó kérdéssel kapcsolatos eredmények szintén valamikor 2023-ban várhatók.

 

Először van népszámlálási adat Anglia és Wales queer lakosságáról

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin