Színes

Két hím az először lencsevégre kapott közösülő hosszúszárnyú bálnapár

Történelmi pillanata volt az ember és állatvilág közötti kapcsolati dinamikának, amikor először figyeltek meg két hosszúszárnyú bálnát párzás közben. A jelenetet 2022 januárjában Hawaii partjainál rögzítették, és a Marine Mammal Science folyóirat héten megjelent tudományos publicisztikája igazolta, hogy a faj két hím egyedéről van szó.

A kutatás beszámol arról, hogy a hím cetféléknél, például a hosszúszárnyú bálnáknál a pénisz egy másik hím nemi szervének nyílásába vagy végbélnyílásába is helyezhető, így adva utat a közösülésnek. A homoszexuális viselkedés nem szokatlan a vízi emlősök körében, korábban delfinek és kardszárnyú delfinek körében is láttak már hasonlót.

 

A közösülő bálnapár

 

A két évvel ezelőtti pillanat fotósai, Lyle Krannichfeld és Brandi Romano a két bálna közötti tevékenységet 2 kilométerre a Maui szigeténél lévő Molokini-kráter nyugati partjaitól örökítették meg. A kutatás szerint „a B bálna többször is megközelítette A bálna hátulról, és behatolt a második bálnába úgy, hogy a mellúszójával egy helyben tartotta A bálnát„. A behatolásokat „néhány centiméter mélységűnek” ítélték, és minden behatolás „két percig tartott„.

Az A bálna le volt fogyva és bálnatetvek borították, ami a sérült, vagy mozgásukban korlátozott bálnáknál gyakori tünet. A B bálnáról azt jelentették, hogy egészséges. A tanulmány rámutatott az egészséges bálna és a beteg bálna közötti ellentét fontosságára, valamint arra, hogy „további kutatásokra van szükség a motivációk feltárása érdekében„.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin