Színes

Félig nőstény, félig hím madárkát találtak Kolumbiában

Zöld-kék cukormadár. Kép: John Murillo, Figshare.com képernyőkép

Ritka madárkára bukkant John Murillo amatőr ornitológus Kolumbiában, egy félig nőstény, félig hím zöld cukormadárra – közölte az új-zélandi Otagói Egyetem.

Az egyetem zoológus professzora, Hamish Spencer kolumbiai vakációján értesült Murillótól a madár létezéséről, majd együtt sikerült is lencsevégre kapniuk a különleges példányt. 100 éve ez a madárka a második ilyen egyed a fajában.

A zöld cukormadár (Chlorophanes spiza) a verébalakúak rendjébe tartozó faj, Közép- és Dél-Amerikában honos. A tojók zöld színűek, a hímek pedig kékek. A most felfedezett egyed azonban egyik oldalon kék, a másik oldalon zöld, amelyet kétoldali günandromorfiának neveznek. A günandromorf élőlények egyszerre mutatnak nőstény és hím jellegzetességeket.

A günandromorfia madaraknál ritka jelenség, jobbára rovaroknál, rákoknál és hüllőknél figyelhető meg. „Sok madarász egész életében nem lát kétoldali günandromorfot egyetlen madárfajnál sem. A jelenség rendkívül ritka a madaraknál, Új-Zélandon nem tudok egyetlen példáról sem. Lenyűgöző volt, nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy láthattam” – nyilatkozta Spencer.

 


A madarat nem fogták be, így azt nem tudták megállapítani, hogy a szerveiben is vannak-e különbségek, de azt feltételezik, hogy igen, mivel a két éven át megfigyelt példány nem párosodik és nem is próbál párt találni.

A Smithsonian Magazine megjegyzi, a günandromorfok tanulmányozása segíthet megérteni, hogyan működik a nem meghatározása. „Bár a kutatók tudják, hogy a kromoszómák befolyásolják a biológiai nemet, sok rejtély maradt a szexuális fejlődést irányító konkrét génekkel kapcsolatosan. Sok biológus egyetért abban, hogy a fajok felosztása kizárólagosan a bináris hím és nőstény kategóriákba ‘túlságosan leegyszerűsítő’, mivel a jellemzően hímnek vagy nősténynek tekintett tulajdonságok széles skálája – például a kromoszómák, a nemi szervek és a nemi hormonok – különböző módon kombinálódhatnak” – írják.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin