Hírek

Kártérítésben részesül a felfüggesztett leszbikus tanárnő

Egy texasi tanárnőt felfüggesztettek, miután diákjainak megmutatott egy képet menyasszonyáról. Most azonban a történtek miatt a tankerület köteles 100 ezer dollár kártérítést fizetni.

Stacey Bailey a kártérítésből 10 ezer dollárt egy olyan jótékonysági szervezetnek kíván adományozni, amelynek célja az LMBTQ-diákok iskolai segítése.

 

Stacey Bailey

 

„Ha bármelyik tankerület azt hiszi, hogy elüldözheti a meleg tanárokat a munkahelyükről, remélem, emlékezni fognak a nevemre, és kétszer is meggondolják döntésüket”

– nyilatkozta Bailey egy sajtókonferencián.

Bailey kétszer is megnyerte az Év tanára díját a Charlotte Anderson Általános Iskolában, de 2018-ban arra kényszerült, hogy az őt ért diszkrimináció miatt pert indítson a mansfieldi tankerület ellen – írja a Buzzfeed News.

A harminchárom éves tanárnőt 2017 szeptemberében függesztették fel, miután a tankerület több panaszt is kapott a szülőktől, amiért Ms. Bailey általános iskolás tanulókkal „beszéli meg szexuális irányultságát”. Erre a szülők abból következtettek, hogy Bailey bemutatkozó diasorában megmutatott a diákoknak egy képet magáról és akkori menyasszonyáról, Julie Vazquezről. A fotón a Némó nyomában című animációs rajzfilm karaktereinek öltöztek, és azt is elmondta a gyerekeknek, hogy a hölgy mellette a jövendőbeli felesége.

 

Stacey Bailey és felesége, Julie Vazquez

 

Egy szülő egyenesen azt mondta a tankerületnek, hogy a díjnyertes tanárnő “a homoszexualitást hirdeti” a gyerekek körében.

„Amikor egy heteró tanár büszkén bejelenti az általános iskolai osztályában, hogy ő és a férje kisbabát várnak, akkor ezzel valami helytelen dolgot mond a diákoknak? Ezzel bejelenti a szexuális irányultságát? Ezzel oly módon mutatja be az életét, amely tükrözi politikai nézeteit? Természetesen nem. Ő csak egyszerű tényeket közöl az életéről”

– mutatott rá Bailey.

A tankerület nem fogja feltüntetni a felfüggesztést Bailey nyilvántartásában, és kötelező képzést fog biztosítani az LMBTQ-témákról, valamint megszavaztatja, hogy felvegyék-e a szexuális megkülönböztetést a diszkriminációellenes kategóriák közé.

A tankerületnek összesen 100 ezer dollárt kell fizetnie Bailey-nek és ügyvédjének, Jason Smith-nek. Míg Bailey és a felesége LMBTQ-diákokat segítő jótékonysági szervezetnek adományoz a pénzből, Smith ugyanúgy 10 ezer dollárt szán a Human Rights Campaignnek.

Nyolchónapnyi felfüggesztés után Bailey egy helyi gimnáziumban helyezkedett el, mint rajztanárnő. Eleinte aggódott, vajon a diákok hogyan fognak reagálni a vele történtekre, hiszen a helyi média is beszámolt az esetről.

Az első napján azonban körülbelül tizenöt LMBTQ-diák ment be az osztálytermébe kosarakkal és cukrokkal, hogy bemutatkozzanak neki. Néhányan el is sírták magukat, amikor köszöntötték az új tanárnőt.

„Nem hiszem, hogy valaha találkoztak nyíltan LMBTQ-tanárral. Látni egy olyan felnőttet, aki sikeres és tanult és nem fél? Nem hinném, hogy láttak már ilyet.”

Emellett Bailey a tanév elején ugyanazt a prezentációt használta, mint előző iskolájában, így felbukkant a kép róla és feleségéről is.

„Azt vettem észre, hogy az osztálytermem egy biztonságos hellyé vált azon gyerekek számára, akik kisebbségben érzik magukat.”

 

 

Amikor Bailey tudomást szerzett a felfüggesztéséről, eleinte egy közelben lévő, városi tankerületbe szeretett volna menni, de közben aggódott, hogy vajon a következő meleg tanárnak is ugyanazzal a diszkriminációval kell megküzdenie régi tankerületében, mint neki.

„Mindig is voltak meleg tanítók. Talán a kedvenc tanárotok is meleg, csak túlságosan fél attól, hogy elmondja nektek.”

Bár az elmúlt évek stresszben és szorongásban teltek, Bailey mégis azt tervezi, hogy a jövőben újra a régi tankerületéhez szeretne tartozni, hogy személyesen küzdhessen a változásért.

„Attól még, hogy kicsinek és kevesebbnek érzed magad, mint amilyen vagy, így is képes vagy felállni a saját erődből, és változást hozhatsz. […] Talán nem lesz egyszerű. Talán majd akadályba ütközöl. És ha ugyanaz megtörténik veled, ami megtörtént velem, azt szeretném, hogy tudd, túl fogod élni. Nem kell feladnod a szenvedélyed vagy a hivatásod.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb