Nagyvilág

Kanada 100 millió dollárral segíti az LMBTQ közösséget

Kanada Toronto Pride
A 2022-es torontói pride résztvevői / Fotó: pridetoronto.com

 

A kanadai szövetségi kormány bejelentette, hogy ötéves, 100 millió dolláros cselekvési tervet dolgozott ki a helyi LMBTQ közösségek támogatására. A stratégiáról Justin Trudeau miniszterelnök beszélt az ottawai pride előtt tartott sajtókonferencián.

Trudeau szerint egyedülálló cselekvési tervről van szó, amely megmutatja, hogy a kormány kész harcolni a diszkrimináció ellen és a diverzitás mellett.

„Ez vezérli majd a munkánkat a diszkrimináció elleni küzdelemben, a korlátok lebontásában, a jogok előmozdításában, és egy olyan jövő építésében, ahol Kanadában mindenki szabadon az lehet, aki, és azt szeretheti, akit szeret.” Justin Trudeau

 

Az előirányzott költségvetés 75%-át civil szervezetek fogják kapni, mivel a valódi támogatást ők nyújtják. Az alapból több mint 5 millió dollárt figyelemfelkeltő kampányra fordítanak majd. 7,7 millió dollárt arra különítettek el, hogy az LMBTQ kérdésekkel kapcsolatos kormányzati lépéseket támogató adatgyűjtést, valamint a közösség által irányított szakpolitikai kutatásokat finanszírozzák.

Debbie Owusu-Akyeeah, a Gender- és Szexuális Diverzitás Kanadai Központjának igazgatója szerint már régóta szükség volt egy ilyen akcióprogramra, de ennél is több segítség kellene, például az iskolákban. Véleménye szerint Kanada el van maradva az Egyesült Királysághoz vagy Hollandiához képest az ilyen jellegű programok terén. Ráadásul a hivatalos statisztikák szerint egyre nő az országban az LMBTQ közösségek tagjai ellen elkövetett gyűlölet-bűncselekmények száma.

A miniszterelnök utalt rá, hogy a kormány megvizsgálja, hogyan lehetne segíteni az átnevelő terápiákat elszenvedett embereken. Az ilyen terápiákat egyébként idéntől betiltották az észak-amerikai országban. Többen úgy vélik, a kormánynak ki kellene terjesztenie a tiltást az online formában, más országokból, például az Egyesült Államokból elérhető hasonló átnevelő terápiákra is. A Wisdom2Action szervezet szerint mentálhigiénés támogatásra is költeni kellene, támogatva azt a több tízezer embert, akiket traumatizált a betiltott gyakorlat.

A szövetségi kormány jelezte, hogy megvizsgálja további jogszabályi változtatások lehetőségét is. Nyilvános konzultációt kívánnak indítani arról, hogy tilos legyen-e plasztikai műtétet végezni interszexuális gyermekek nemi szervein, amíg nem elég érettek ahhoz, hogy beleegyezésüket adják.

Kanada a terv részeként új rövidítést kíván bevezetni: a 2SLGBTQI+ rövidítés a kormány szerint inkluzívabb, és az észak-amerikai őslakosokat is magába foglalja. A 2S a „two-spirit” rövidítése, mely az őslakos közösségekben olyan személyeket jelöl, akik a kultúrájukban hagyományos harmadik genderbeli, rituális vagy társadalmi szerepet töltenek be.

Az akcióterv ezen felül évi 10 millió dolláros keretet szán külföldi LMBTQ közösségek támogatására is.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin