Itthon

Részvételi rekord az idei Budapest Pride felvonuláson

Július 23-án a Szabadság téren ért véget a 27. Budapest Pride felvonulás, ahol a színpadra először Dudits Luca (Háttér Társaság) és Víg Dávid (Amnesty) léptek, hogy közöljék: “ma két melegrekord is megdőlt”. A kánikulai hőség mellett a részvételi rekord a másik, mint azt a Budapest Pride a közösségi médiában írta, a több mint 300 önkéntes közreműködésével lezajlott felvonuláson 35 ezren vettek részt.

 

 

Az idei Budapest Pride Fesztivált 42 ország nagykövetsége és 11 külföldi kulturális intézet biztosította támogatásáról. Közös közleményükben azt írták, kiállnak amellett, hogy az LMBTQ közösség tagjait megilleti az egyenlőséghez és a diszkriminációmentességhez, a szabad véleménynyilvánításhoz és a békés gyülekezéshez való jog, valamint hogy ne érje őket semmilyen erőszak.

A délután háromkor idult felvonulást csak két kisebb csoport próbálta sikertelenül megzavarni: körülbelül húszan a Margit-szigetről kiabáltak át, míg a Harvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom nagyjából tízfős csoportja a Margit-hídnál kifeszített molinó mögött ácsorgott – itt a kiabálókat igazoltatta a rendőrség.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Budapest Pride (@budapestpride) által megosztott bejegyzés

 

A felvonuláson az állam és a kormánypártok nem képviseltették magukat, helyettük több ellenzéki politikus tartott a menettel, az ATV közülük többeket megszólaltatott. “Szeretni és szeretve lenni, az emberi jog. Azt mondanám, hogy állampolgári jog, és az államnak, a hatalomnak egyetlen egy dolga van ezzel kapcsolatban: békén hagyni az embereket. Mindenki azt szeresse, akit akar, és úgy, ahogy akarja. Mert a család az család” – ezt mondta Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció politikusa. A Momentum saját kamionnal érkezett, Hajnal Miklós pedig elmondta, amióta a párt megalakult, minden évben kimennek a felvonulásra: “Ez egy kiállás egy olyan közösség mellett, akik mellett egyébként nagyon kevesen állnak ki Magyarországon. Ez egy kiállás a jogegyenlőség mellett is. A jogegyenlőség pedig szerintem minden kisebbség irányában fontos a Momentumnak.” A részvételt az MSZP is fontosnak tartotta, Kunhalmi Ágnes ezt így indokolta: “Az idei pride-nak leginkább a magánélet szabadságáról, az emberek egyenlőségéről, és a kirekesztés elleni harcról kell szólnia, és ahogy hallottam, amit a miniszterelnök most elmondott Tusványoson, azt kell hogy mondjam, a kirekesztés elleni küzdelem aktuálisabb, mint valaha.” Az országgyűlési képviselő Orbán Viktor aznapi beszédére utalt, a miniszterelnök szerint ugyanis a “genderpropaganda” a háborúnál is nagyobb veszély, de “a nyugati bolondériának soha nem lesz Magyarországon többsége”. A Párbeszéd politikusa, Tordai Bence pedig arról beszélt a HVG-nek, azt szerené, ha a Fidesz LMBTQ tagozata legközelebb már részt vehetne a pride-on. Mint elmondta, tudja, hogy nehéz az előbújás, de ígéretet tett, hogy ők támogatóak lesznek.

A felvonulás végén többek között beszédet mondott a Kyiv Pride aktivistája, Edward Reese is, aki az orosz propaganda veszélyeire hívta fel a figyelmet. Buzás-Hábel Géza, a Pécsi Pride szervezője pedig arról beszélt, mennyire képmutató a köztársasági elnök.
„Hogyan szeretne mindenki köztársasági elnöke lenni Novák Katalin, miután elkaszálta a melegek örökbefogadását? Mi lesz azokkal a csecsemőkkel, akik nem kellenek senkinek, mert például roma származásúak?
Ma Magyarországon teljesen természetes, hogy otthontalanság-érzése legyen az embernek saját hazájában – zsidóknak, romáknak, LMBTQ-embereknek. Nem tudjuk, ki lesz a következő.
Aki nem szereti a testvérét, akit lát, az nem szeretheti Istent sem, akit nem lát.”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin