Nagyvilág

Európa és az LMBTQ jogok: nehéz év volt 2022

Haakon norvég királyi herceg és felesége virágot helyeznek el az oslói tragédia színhelyén. Fotó: Javad Parsa//dpa

 

Az ILGA Europe rendkívül alapos éves felmérése szerint 2022-ben Európában is romlott az LMBTQ közösségek helyzete – írja a Bloomberg.

Az európai LMBTQ-embereket célzott támadások érik, miközben a politikusok, vallási vezetők, jobboldali szervezetek és médiaszereplők részéről egyre terjed a gyűlöletbeszéd.

“A gyűlöletbeszéd minden formája tényleges fizikai erőszakba torkollik” – mondta Evelyne Paradis, az ILGA-Europe ügyvezető igazgatója a jelentésben. “Ez a jelenség nemcsak azokban az országokban fordul elő, ahol gyakori a gyűlöletbeszéd, hanem azokban az országokban is, ahol széles körben elterjedt az a nézet, hogy az LMBTI emberek fokozatosan elfogadottak”.

Az ILGA Europe egy független ernyőszervezet, mely 54 európai és közép-ázsiai ország mintegy 600 civil szervezetét fogja össze.

A jelentés szerint a régióban az LMBTQ közösség elleni közvetlen és szándékos támadások 2022-ben soha nem látott szintre emelkedtek. Ezek közé tartoztak a norvégiai és szlovákiai bárok előtt elkövetett terrortámadások, amelyekben négy ember meghalt, 22 pedig megsebesült.

Több országban a pride események környékén izzott fel a gyűlöletbeszéd, például Franciaországban, Ausztriában és Szerbiában is.

Voltak tavaly kisebb pozitív trendek is, Ciprus, Írország, Görögország, Franciaország és Litvánia például feloldotta  a meleg férfiak véradási tilalmát.

Magyarországnak sem áll jól a szénája

LMBTQ jogok terén Magyarország 30%-os teljesítéssel 49 vizsgált országból a 30. helyen állt tavaly az ILGA jelentése szerint. A jelentés szerint 2022-ben több, gyűlöletbeszéddel kapcsolatos eset is történt itthon, valamint gyűlölet-bűncselekményekre is sor került.

2022-ben a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetsége leminősítette a magyar ombudsmant B típusú tagságba és elvették a szavazati jogát, mert nem tudta bizonyítani, hogy valóban független a kormánytól.

A legrosszabbul a nemi identitás jogi keretei és az interszex testi integritás területén áll az ország: egyetlen jogszabály sem segíti az érintetteket.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb