Hírek

Hivatalosan is Izland a legkevésbé homofób ország az OECD-tagországok közül

Jelentést készített a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet arról, vajon 34 tagországában mennyire elfogadó a lakosság, ha az LMBT-közösségről és annak jogairól van szó. Az eredmény senkit nem érhet váratlanul. A 2014-ig vizsgált időszak élére Izland került, amelyet szorosan követ Svédország és nem sokkal lemaradva Hollandia, majd Norvégia és Dánia. Az első öt helyen tehát egy kivétellel csupa skandináv ország áll. Izland több szempontból is különleges. A tavalyi Pride-ot maga az államfő nyitotta meg, illetve Jóhanna Sigurðardóttir személyében 2009 és 2013 között ennek az országnak volt először nyíltan leszbikus miniszterelnöke. Nem utolsó sorban pedig ezen a szigeten áll a világ legnagyobb péniszmúzeuma is.

A jelentés rangsora

Szomorú látni, hogy Magyarország a lista végén kullog, csupán hat ország kevésbé elfogadóbb a szexuális kisebbségekkel szemben, sorrendben: Olaszország, Lengyelország, Dél-Korea, Észtország, Lettország, Törökország. Fontos hangsúlyozni, hogy az eredmények 2014-es állapotot tükröznek, gyanítjuk, hogy Észtország, de akár Lettország (akkori külügyminiszterük 2014-ben bújt elő) és Görögország (a görög parlament 2015-ben nagy többséggel megszavazta az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát) is feljebb kúszott azóta a rangsorban.

Nemrég jelent meg a Nemzetközi Leszbikus Meleg Biszexuális Transznemű és Interszexuális Szövetség (ILGA) kiadványa, a Homofóbia és Transzfóbia Ellenes Világnap alkalmából. Érdemes összevetni az ő Európa-térképüket ezzel a táblázattal. Tényleges LMBT-jogok tekintetében ott Izland csak a 17. a rangsorban.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin