Nagyvilág

Retteg az ugandai queer közösség a kegyetlen homofób törvény elfogadása óta

Az ugandai törvényhozás múlt héten elfogadott egy javaslatot, amely – amennyiben az elnök aláírja – az elmúlt évek legveszélyesebb melegellenes törvénye lesz. És bár még Magyarországon is vannak, akik üdvözlik a hírt, az ugandai LMBTQ-aktivisták elítélik a jogszabályt és üzenik, hogy az országban élő queer emberek “megrendültek és rettegnek”.

Az új jogszabály az LMBTQ-közösség tagjaival szemben további szigorítást hoz egy olyan országban, ahol az azonos neműek közötti kapcsolat már eddig is illegális volt – életfogytig tartó szabadságvesztés járt érte. A módosítás egy sor tevékenységet céloz meg, így például magában foglalja a homoszexualitás “népszerűsítésének”, valamint a homoszexualitásra való “buzdítás” tilalmát.

A törvény szerint halálbüntetés alkalmazható a “súlyos homoszexualitás” eseteiben – ez a jogszabályban használt tág fogalom a beleegyezés nélküli vagy kényszer hatására, gyermekek, szellemi vagy fizikai fogyatékkal élők ellen, “sorozatos elkövetők” által, vagy vérfertőzéssel elkövetett szexuális cselekményekre vonatkozik.

A javaslat parlamenti elfogadását követően éljenzés és taps tört ki a képviselők között.

A világ gyorsan reagált a jogszabályra: Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa felszólította Yoweri Museveni ugandai elnököt, hogy ne írja alá a törvényt. Antony Blinken amerikai külügyminiszter pedig Twitter-oldalán osztotta meg gondolatait. Szerinte a törvényjavaslat “aláássa az ugandaiak alapvető emberi jogait, és visszafordíthatja a HIV/AIDS elleni küzdelemben elért eredményeket“.

 

 

A PinkNewsnak adott interjúban Kasha Nabagesera ugandai LMBTQ-aktivista – aki jelenleg az Egyesült Államokban él – kifejtette, hogy sokan már most buszra szállnak, és megpróbálnak átkelni a kenyai határon, hogy elmeneküljenek a “barbár” jogszabály elől. Sok más aktivistához hasonlóan Nabagesera is dolgozik azon, hogyan szállhatnának szembe a törvénnyel.

Nabagesera kifejtette, hogy a törvényt nemcsak arra lehet majd felhasználni, ami le van benne írva. Zsarolási eszközként és az ellenség lejáratásának eszközeként könnyen vissza lehet majd élni vele. “Valakire egyszerűen rásütik a homoszexualitás gyanúját, és mire  lezajlik a nyomozás, már tönkre is van téve az illető” – magyarázta.

A Let’s Walk Uganda helyi LMBTQ-szervezet szerint a jogszabálynak köszönhetően máris megnövekedett a homofób indíttatású erőszakos bűncselekmények száma.

Fel kell készülni a legrosszabbra: a kormányoknak és a civil szervezeteknek támogatniuk kell a helyben lévő civil szervezeteket és megteremteni az életveszélybe került emberek biztonságos kimenekítését az országból” – nyilatkozta az egyik alapító.

Nabagesera az otthoni közösségének üzenve elmondta, hogy amikor mozgalmat indítottak az LMBTQ-jogokért, tudták, hogy a feladatuk “nem lesz könnyű”. “Az évek során egymással szolidarítva, együtt tudtunk előrelépni. Továbbra is ott kell lennünk egymás mellett, és ellenőriznünk kell, mindenki biztonságban van-e. De nem szabad kétségbeesni sem. Amit mozgalomként teszünk, az nem rendkívüli, más mozgalmak szerte a világon már megtették ugyanezt. Reményt kell merítenünk a világ korábbi mozgalmaiból, és bízni benne, hogy egy nap ez is elmúlik. Csak maradjunk erősek, és legyünk éberek.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb