Nagyvilág

Ismét megrongálták a belgrádi pride irodáját

belgrádi pride
Fotó: Twitter/BelgradePride

 

Ismeretlen tettesek a hétvégén graffitivel fújták le a belgrádi pride irodjának kirakatát. A szervezet Twitteren közölte a hírt. Tavaly júniusban is  történt már hasonló eset, akkor a kamerafelvételeket is közzétették.

A Belgrád Pride 2001-ben próbált először felvonulást szervezni, ami erőszakba torkollott, majd 2010-ben engedte csak a hatóság az újbóli szervezést, de itt is megtámadták a menetet. Ezután a hatóságok megpróbálták betiltani a pride-ot, de az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte a gyülekezési jog megsértését. Innentől a koronavírus-járványig minden évben, viszonylag nagyobb bonyodalom nélkül lezajlott az esemény.

2022-ben Belgrád adott otthont a EuroPride felvonulásnak, aminek szervezése rengeteg problémába ütközött, többször is megpróbálták a hatóságok megakadályozni a megrendezését. Végül azonban sikeresen megtartották, azonban a EuroPride bejelentése óta a Belgrád Pride-ot folyamatos fenyegetések érik.

A szervezők úgy nyilatkoztak, „a gyűlölet és a diszkrimináció ijesztő növekedésének” lehetnek szemtanúi Szerbiában. A Belgrád Pride a kormányt is kritizálta, szerintük ugyanis különbséget tesznek graffitis vandalizmusok között is, mert „egyes állami hatóságok” védik a „veszélyes nacionalista üzeneteket tartalmazó graffitiket”.

A balkáni országban nem engedélyezett az azonos nemű párok házassága, az ortodox egyház pedig hevesen ellenzi a „családi értékek” „meggyalázását”.  Ugyancsak nincs törvény az átnevelő terápiák ellen sem.

Egy 2012-es felmérés szerint a szerbek 48%-a gondolta úgy, hogy a homoszexualitás betegség. Ez 2018-ra 38%-ra csökkent ugyan, de a megkérdezettek 90%-a például ellenzi, hogy LMBTQ személy gyermeket fogadhasson örökbe. 2021-ben az egyenlő házasságot továbbra is kevesen támogatták (26%), az LMBTQ párokra vonatkozó egyes jogokra lebontva azonban a megkérdezettek nagy többsége pozitív visszajelzést adott, ami azt mutatja, hogy a közvélemény az utóbbi néhány évben sokat javult.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin