Hírek

Írország meleg miniszterelnöke is részt vesz az észak-ír Pride-on

Leo Varadkar Írország eddigi legfiatalabb miniszterelnöke. 2015-ben coming outolt, közvetlenül azelőtt, hogy országában népszavazást tartottak az egyenlő házasságról.

 

 

A referendum sikerrel járt, Írországban házasodhatnak az azonos nemű párok. Nem így az Ír-sziget északi részén: az Egyesült Királysághoz tartozó tartományok közül Észak-Írország az egyedüli, ahol erre nincs lehetőség.

Az észak-ír társadalom 70 százaléka támogatja a házassági egyenlőséget, azonban a kormányon lévő, erősen homofób Demokratikus Unionista Párt (DUP) ellenállásán eddig minden alkalommal fennakadt a bevezetése. Pedig még a helyi parlament is – még ha csak egy fős többséggel is, de – megszavazta az egyenlő házasságot, de a Demokratikus Unionista Párt képes blokkolni, hogy a döntésnek érvényt szerezzenek.

Beiktatása után Varadkar kijelentette, hogy nem csak hazájában, hanem az egész világon támogatni kívánja az LMBTQ jogokat. Ennek megfelelően Arlene Foster észak-ír miniszterelnökkel történt találkozóján kiállt a házassági egyenlőség észak-ír bevezetése mellett, és közölte, a jövőben is nyomást fog gyakorolni szomszéd kollégáira az ügyben.

Ezért is szimbolikus, hogy a pénteken Észak-Írországba érkező Varadkar a hivatalos programok után nem indul haza, hanem marad a szombati pride ünnepségre. A The Irish Times kérdésére ezzel indokolta döntését:

„Szombat reggel én is részt veszek Belfastban a pride reggelin, hogy kifejezzem támogatásomat, a jog előtt egyenlőnek kell lennie katolikusoknak, protestánsoknak, a nem hívőknek, férfiaknak, nőknek, a melegeknek és a heteroszexuális embereknek. És ebben a kérdésben senkivel sem vagyok hajlandó kompromisszumot kötni.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin