Hírek

Indiában betiltottak egy meleg témájú filmet

Miközben a világ másik felén épp 3 Oscar-díjat, köztük a legjobb filmnek járót nyerte a Holdfény, addig Indiában épp most tiltotta meg a cenzori hivatal egy meleg témájú film bemutatását.

 

Indiában a szexualitással kapcsolatos filmek szinte mindig elhasalnak a cenzoroknál. A Holdfényt sem kímélték, két jelentet is kidobtak belőle – köztük épp egy olyan kulcsjelenetet vágtak ki a közepén, ami nélkül nem érthető a film második fele.

Most Jayan Cherian drámáját, a Ka Bodyscapes című filmet tiltották be, ami három meleg barát küzdelmeit követi végig. Főszereplői egy festő, egy falusi sportoló, és egy barátnőjük, akik keresik a helyüket és a boldogságot egy konzervatív városban. Az elutasítás indokai között szerepel, hogy a film “dicsőíti a homoszexualitást, vulgáris, csorbítja a hindu vallás tekintélyét, és egy muszlim nő önkielégítése is szerepel benne”.

A mostani botrány előtt a Lipstick Under My Burkha című darabot azért kaszálták el, mert hogy “túlságosan nőközpontú, és a nők vágyaiban szereplő világról szól”; de a cenzorok a közönségfilmekből is gondolkodás nélkül kivágják a melegcsókokat.

Itthon kevéssé ismert, hogy India filmgyártása több filmgyártó központ egymás mellett élését jelenti. A milliárdos országban külön filmipara van a különböző nemzetiségeknek, saját jellegzetességekkel, saját nyelven forgatott darabokkal, és saját sztárrendszerrel, ezek közül a nálunk úgy-ahogy ismert Bollywood például csupán az egyik. Jayan Cherian a dél-indiai malajálam nyelvű filmgyártás rendezője. (A malajálam egyike India 22 hivatalos nyelvének, körülbelül 37 millió ember beszéli.)

“Az állam a cenzori hivatal fenntartásával megfojtja a független filmgyártást és a művészi szabadságot.”

– nyilatkozta Cherian a Wire magazinnak.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb