Lifestyle

Ilyen Svédországban melegként felnőni

Főváros: Stockholm (1,4 millió fő)

Államforma: alkotmányos monarchia

Népesség: 9,7 millió fő

Homoszexualitás: 2009 óta törvényes az azonos neműek házassága

Zavarba ejtően magas és sztentori hangú, gyönyörű szőke hajával pedig le sem tagadhatná, hogy skandináv nép fia. Amikor éppen nem saját produkciós irodája, a No Ordinary 12 által kapott megbízást teljesít a Modern Museumnak vagy Louis Vuittonnak, akkor Jakob Jansson az augusztusban Stockholmban megrendezésre kerülő nemzetközi meleg sportrendezvény, a EuroGames főszervezőjeként tevékenykedik.

_CAM2247

Jakob családjának szerinte inkább valahol egy olasz faluban lenne a helye, hiszen három testvérrel és legalább harminc unokatestvérrel, tengernyi nagybácsival és nagynénivel nyakon öntve, nem tartoznak a klasszikus svéd famíliák közé. Édesapja egyéni vállalkozó, édesanyja pedig gyógypedagógusként dolgozik a norvég határhoz közeli iparvárosban, a számomra vicces hangzású Arvikában.

A család a fiatalember életében a legnagyobb áldás: tudta, hogy ők azok, akikhez bármikor bátran és szégyenkezés nélkül fordulhat, akikkel megoszthatja örömét és bánatát egyaránt, és akikkel kitartanak egymás mellett. Apjától megtanulta, hogyha problémával találkozik, akkor ne bosszankodjon rajta, hanem a kiúthoz vezető megoldásra törekedjen, anyja pedig az emberekhez való viszonyulásával mutatott példát Jakobnak. Ezen értékeknek is köszönhető, hogy élete mentes a drámától.

EuroGames

Mivel egy olyan országban nőtt fel, amely a szexuális felvilágosítás és a homoszexualitáshoz való viszony terén fényévekkel hazánk előtt jár, a barátai és a családja előtt sem okozott problémát, hogy ő nem lányokkal, hanem fiúkkal ismerkedik. Még saját kétségeivel sem kellett vívódnia, hiszen a melegekről már tinédzserkorában is a legtermészetesebb módon beszéltek a televízióban, rádióban, újságokban és a svéd nyelvű internetes oldalakon. Bár az iskolában pár alkalommal beszóltak neki, tudja, hogy ez könnyed séta a parkban ahhoz képest, amit a világ más részein a melegeknek el kell viselniük.

Jakob valóban szerencsés. Svédországban az azonos nemű párok számára a bejegyzett élettársi kapcsolat 1995 óta lehetséges, házasodni és gyermeket örökbe fogadni pedig 2009 óta van lehetőségük. A közvélemény persze még mindig változik, formálódik, de egy valamit magára adó politikusnak meg sem fordul a fejében homofób kijelentéseket tenni. Véleménye szerint ahol még van tennivaló bőven, az a sport világa. A társadalom többi tagjához képest ugyanis ott az emberek még mindig le vannak maradva legalább egy évtizeddel.

Éppen ezért, hosszú gondolkodást megelőzően, barátaival két évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy pályáznak a 2015-ös EuroGames rendezési jogára. Sokat elárul a svédekről, hogy az Európai Meleg és Leszbikus Sportszövetség 2013-as antwerpeni éves közgyűlésén, amikor kandidálni kellett, Stockholm város önkormányzata is küldött munkatársat, hogy segítsen a rendezés elnyerésében.

EuroGamesFlyerFront-01

Az elmúlt két év Jakob számára így már nemcsak a No Ordinary 12-ről, hanem a EuroGames-ről is szólt. Hatalmas fába vágta a fejszéjét, hiszen utoljára 2012-ben Budapesten volt ilyen rendezvény – akkoriban számról-számra be is számoltunk a szervezés állásáról és a többnapos esemény során az ezerötszáz külföldi sportoló is megismerhette a Humen nevét. A budapesti EuroGames egykori prokotollfőnökeként személyesen is büszke vagyok rá, hogy ezek a fiúk vették át a stafétabotot. Lelkesek, profin reklámoznak és a remekül kitalált dizájnnal nagyon ott vannak. Nemcsak a honlapjukon, de a Facebookon és az Instagramon is érdemes követni őket. Megnyerő és trendi stílusuknak is köszönhető, hogy már több, mint kétezren regisztráltak a EuroGames sportrendezvényeire az egész világból.

És hogy mit jelent Jakob számára a EuroGames 2015 Stockholm főszervezőjének lenni?

Küzdelmet, együttműködést és boldogságot. Valahol pedig örökséget is. Reméli, hogy valami olyat tesznek le az asztalra, amelyre nemcsak ők, de városuk és az egész ország is büszke lehet majd évtizedek távlatából is.

Arra a kérdésemre pedig, hogy miért vágott bele, a válasza ennyi volt: miért ne?

Szerző: Waliduda Dániel

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin