Itthon

Miért nem csatlakozott Svédország a magyar propagandatörvény elleni perhez?

Ulf Kristersson miniszterelnök (jobbra) a 2019-es stockholmi pride felvonuláson / fotó: Hoyre

 

Svédország európai parlamenti képviselője, az ország kultúráért és demokráciáért felelős korábbi minisztere, Alice Bah Kuhnke szerint hazájának csatlakoznia kell a homofób és transzfób magyar propagandatörvény elleni perhez. Az 1995 óta létező LMBTQ magazin, a QX oldalán megosztott véleménycikkében erre szólította fel Ulf Kristersson miniszterelnököt.

Az Európai Bizottság még februárban tette közzé, hogy az Európai Unió Bíróságán eljárás indul Magyarország propagandatörvénye ellen. A hasonló tartalmú, 2013-as orosz propagandatörvényt a strasbourgi Európai Emberi Jogok Bírósága már 2017-ben jogsértőnek nyilvánította. A perhez azóta számos ország, Belgium, Luxemburg, Hollandia, Írország, Portugália, Dánia, Ausztria, Málta és Spanyolország, valamint az Európai Parlament is csatlakozott.

A felsorolásból azonban látványosan hiányzik Svédország, és ezt a helyi politikusok sem tudják hová tenni. A svéd zöldek politikusa, Bah Kuhnke szerint könnyű azt hinni, hogy Európa biztonságos hely az LMBTQ emberek számára, de éppen Lengyelország és Magyarország példája mutatja, hogy ez nem így van. A helyi jobboldali-populista kormányok ellenséget kreálnak a közösségből és gyűlöletpropagandát folytatnak ellenük. Mivel a perhez hétfőig lehet csatlakozni, a politikus felteszi a kérdést: Svédország mer-e tiltakozni ez ellen?

Bah Kuhnke szerint azért veszélyes a 2021-ben elfogadott magyar törvény, mert nemcsak az iskolai tanórákon, de a televíziós műsorokban és a reklámokban is megtiltja az LMBTQ emberek ábrázolását, láthatatlanná teszi a transznemű embereket, mindezekkel gyakorlatilag kiszorítja az LMBTQ embereket a nyilvánosságból.

„A per támogatása arról szól, hogy megmutatjuk, nem fogadjuk el azt a diszkriminatív politikát, amelynek Magyarország az élére állt. Egy olyan politikát, amely sérti az uniós értékeket.”

 

Az európai parlamenti képviselő szerint Magyarország a Fidesz kormányzása alatt ijesztő példájává vált annak, hogy milyen következményei lehetnek, ha olyan nacionalista erők kerülnek hatalomra, amelyek gyorsan feláldozzák az egyes emberek szabadságát és jogait.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ulf Kristersson (@kristerssonulf)

 

„Felszólítom Ulf Kristersson miniszterelnököt és Paulina Brandberget, a nemek közötti egyenlőség miniszterét, hogy cselekedjenek! Önök és pártjaik szívesen vesznek részt a pride felvonulásokon, lengetik a szivárványzászlót, és szeretnek arról beszélni, támogatják azokat, akiket üldöznek az identitásuk miatt, vagy azért, akit szeretnek – de hol vannak most? Mit képviselnek, amikor hatalmuk és lehetőségük van támogatni az LMBTQ emberek jogait? Hol van a svéd tiltakozás, amikor valós időben látjuk, hogyan játszódik le a szemünk előtt az Európai Unióban tapasztalható legrosszabb elnyomása az LMBTQ embereknek?”

A politikus rákérdez, vajon azért nem lép hazája, mert a kisebbségben kormányzó koalíciót kívülről a bevándorlásellenes, nacionalista Svéd Demokraták nevű párt támogatja? Amilyen látványos Svédország távolmaradása, olyan látványos, ahogyan Bah Kuhnke nem tartja illőnek rákérdezni egy másik okra. Az LMBTQ jogok mellett egyébként hagyományosan kiálló Svédország NATO-csatlakozását hónapok óta lebegteti a magyar kormány. A Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója épp arról beszélt, hogy szerinte a svéd képviselők folyamatosan megkérdőjelezik a magyar demokrácia állapotát: „Sértegették a magyar választókat, a képviselőiket, s ezáltal egész Magyarországot.” Ezért éppen úgy, ahogyan ők nem foglalnak állást svéd belpolitikai kérdésekben, ugyanezt várják el Svédországtól is.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin